Innlegg

Viser innlegg fra juli, 2012

Et hage mysterium er løst

Bilde
Jeg har endelig funnet navnet på et tre i hagen som jeg synes er så fint på vinteren.  Hadde aldri sett tresorten før jeg flyttet til Eplehagen.
Wikipedia hjalp meg videre når jeg først fant det latinske navnet på en busk på Hageland.   Det er ofte vanskelig å komme videre med å finne navnet på planten når man ikke aner hva man kan søke på.

Hjortesumak(Rhus typhina)  har jeg i hagen min.  Det holder riktig nok på å seile ned den bratte tørre skyggefulle skråningen det står i, men det vokser og trives.  


I August nummeret av Hagetidend så er det også et planteporterett av Hjortesumak. Så nå har virkelig fått fylt på med kunnskap.  


Og det er helt sant at den setter mange rotskudd, som det sies i wikipedia artikkelen.  Akkurat nå synes jeg disse rotskuddene er fine siden vi må grave opp skråningen med tid og stunder for å bygge garasje.  Tenkte jeg skulle redde et par av årets rotskudd og ha dem i bakhånd i tilfellet vi tar ned hele treet i garasjebyggingen.  


Synes treet gjør seg allerbe…

Hagehelg

Bilde
Regnværslørdag gav en hagesøndag... Etter en liten ekstra omgang med gjødsel i pøsregnet.


Jeg syntes det var litt nakent her og der i hagen.  Sambo  er sikkert ikke enig - men han er ut på seiltur så da er kysten klar....
Rosene blomstrer men jeg har visst fått det som er av sykdom på dem, og særlig svartflekk.  Det blir ganske nakne roser av slikt.  Planen var derfor å stikke innom hagesentrene for å se hva som var av sommerblomster.  Jada - jeg vet at det er slikt amatører driver med, de proffe sår selv ;)  Uansett så dro jeg avsted i plaskregnet, tenkte at jeg iallefall kan handle noen Asters - de er det jo sesong for nå.

Innom Kolsås hagesenter først.  Det er et sted jeg liker veldig godt. Både personalet og utvalget er flott synes jeg, men det koster jo litt der.  Kom ut med en lekker georgine og flotte potter som jeg tenkte å ha noen av de store pelargoniene og den nevnte georginen.  I tillegg så hadde de beinmel - det har jeg lett etter flere steder.

Vel så  dro jeg til Pla…

En titt over hagegjerdet ... i Smøgen

Bilde
Sommerferie i båt - det betyr at det er litt begrenset utvalg av hagebilder.

Men her kommer et lite drypp av stemningsbilder fra Smøgen, på den svenske vestkysten.  Vakker brolegning med små valmuer og en herlig vannpost.

Her er mannskapet på årets seiltur; skipper´n knipser . De flotte sjøbodene var veldig sjarmerende, det karrige landskapet vises i bakgrunnen.  Smøgenfolket må ha flyttet mye jord for å få det frodige resultatet på det siste bildet.Skoghagen i juli.

Bilde
Skogshagen ligger 500 moh i innlandsklima og det gir kalde vintre.  Vi regner det som en H7 hage og har stort sett vekster som tåler dette.

I sommer har det regnet mye og det kan vi se.  Buskene vokser masse fra gang til gang vi er der.  Nyplantingene fra høsten 2011 har også overlevd selvom vi glemte å slå på vanningsanlegget da vi reiste på ferie.  Vi har fortsatt ikke slått det på - det virker jo som dette regnet ikke tar slutt....
Her blomstrer Hurdalsrosen for første gang!

Her er en annen skjønnhet - dette er en peon jeg plantet i fjor.  Blomstervillig.  Jeg vet ikke hva den heter - jeg valgte den fordi den var merket med god herdighet,  Og det ser jo ut til å stemme .

Takk til alle som titter innom .

Ny støttemur - Del 1

Bilde
Etter 90 år solid arbeid begynte muren ved inngangen å takke for seg.  Nå er vi igang med bygging inne, men siden det er vanskelig å følge opp snekkerarbeid i ferien måtte vi finne andre prosjekter til de to flinke karene.  Da ble det med litt rådslaging bestemt at vi gjør om muren.  Det er jo et ekstra prosjekt og kronene triller avgårde på innvendig oppussing så helt rett fram var det ikke å sette igang. 

Sånn så det ut før jobben med muren startet. Det som allerede ligger foran er hauger med masse som ble tatt ut i forbindelse med byggingen.  Og mer masse skal det bli...
Det er en tung jobb å plukke ned en slik mur - ikke mindre tungt å lage nytt fundament ei heller å få alle steinene på plass igjen.

En superflott klatrehortensia dekket muren og lyste opp i den mørke kroken, men den er fjernet for å få ordning på tingene. Vi har beskjært den kraftig og pakket inn røttene med jord og plast i håp om at vi klarer å holde liv i den.

Slik ser det ut i  midten av juli - følg med for å se e…

Fuchsia

Bilde
I en av rundene i vår på Plantasjen falt noen fuchsiastiklinger ned i handlekurven.

Disse ble supplert med stiklinger fra hagemessa.
Slik ser de ut nå - de har stått i skyggen og fått litt for lite gjødsel tror jeg, men jeg synes de har belønnet meg godt.  De trenger nok også en ompotting når jeg ser litt nærmere etter. 

Tårene har vært en kjempesuksess på skyggesiden min og de har virkelig pyntet opp den mørke kroken de står i. 


Den øverste Fuchsia- kjøpt på Plantasjen heter Beacon (Opprett). 


Min favoritt Fuchsia kommer også fra Plantasjen - den heter Lena Dalton (Opprett)


Blomstene er blekrosa , men fylte lilla kronblader.  Kjempesøt variant.
Denne med nesten hvite kronblader ser nesten ut som en ballerina synes jeg - vakker blomst.  Jeg har ikke noe navn på den. Uansett de kostet meg ca 20 kr/stk og egentlig var det en forundringspakke - og jeg ble jo ikke skuffet :))

At noen stilker i jorda kan gi så mye blomsterglede er egentlig helt fantastisk.

Tordenvær!!

Bilde
Jeg raste rundt på plenen som hadde 25 cm langt gress mens det tordnet og brakte i rundt meg og jeg rakk å bli ferdig før det bøttet ned !!  Ble svett også - god trim i å slåss med været og tiden ;)

Det er så godt å være ute i den friske luften når det bare plasker ned.  Sommerregn.  Det gir liv i hagen,  selvom det også tar liv når dråpene hamrer løs på skjøre skudd.  Stakkars Fuchsiaene mine ...


Hageblogging skal gjerne handle om de perfekte hagene , vel ikke denne ;)  Prøvde å ta noen bilder med datterens kamera - ble ikke skarpt. men det voldsomme regnværet kan anes.  Dette er ifra den øverste solplassen.  Plattingen er råtten og skal skiftes ut eller vi skal hellelegge plassen.  

Siden byggeprosjektet ikke er kommet langt nok til at rørleggeren har fått  utevannet på plass ennå, så  vanner jeg med kanne - inn og ut på badet i 2. etg.  Joda, jeg gleder meg til neste sommer og i mellomtiden gleder jeg meg over de regnskurene som kommer i år.  Helst innimellom masse deilig sol....