tirsdag 31. juli 2012

Et hage mysterium er løst

Jeg har endelig funnet navnet på et tre i hagen som jeg synes er så fint på vinteren.  Hadde aldri sett tresorten før jeg flyttet til Eplehagen.




Wikipedia hjalp meg videre når jeg først fant det latinske navnet på en busk på Hageland.   Det er ofte vanskelig å komme videre med å finne navnet på planten når man ikke aner hva man kan søke på.

Hjortesumak (Rhus typhina)  har jeg i hagen min.  Det holder riktig nok på å seile ned den bratte tørre skyggefulle skråningen det står i, men det vokser og trives.  


I August nummeret av Hagetidend så er det også et planteporterett av Hjortesumak. Så nå har virkelig fått fylt på med kunnskap.  


Og det er helt sant at den setter mange rotskudd, som det sies i wikipedia artikkelen.  Akkurat nå synes jeg disse rotskuddene er fine siden vi må grave opp skråningen med tid og stunder for å bygge garasje.  Tenkte jeg skulle redde et par av årets rotskudd og ha dem i bakhånd i tilfellet vi tar ned hele treet i garasjebyggingen.  


Synes treet gjør seg allerbest når grenene er nakne og de røde spirene er som små flammer som strekker seg oppover.  Bladverket er litt eksotisk, nesten litt palmeblad liknende.  Artig tre - og jeg er godt fornøyd med å ha funnet ut hva det er for noe.  


Nyt sommerdagene!


 






søndag 29. juli 2012

Hagehelg

Regnværslørdag gav en hagesøndag... Etter en liten ekstra omgang med gjødsel i pøsregnet.


Jeg syntes det var litt nakent her og der i hagen.  Sambo  er sikkert ikke enig - men han er ut på seiltur så da er kysten klar....


Pelargonier til tørk i sola .  Det var litt mye regn i går for dem.  


Rosene blomstrer men jeg har visst fått det som er av sykdom på dem, og særlig svartflekk.  Det blir ganske nakne roser av slikt.  Planen var derfor å stikke innom hagesentrene for å se hva som var av sommerblomster.  Jada - jeg vet at det er slikt amatører driver med, de proffe sår selv ;)  Uansett så dro jeg avsted i plaskregnet, tenkte at jeg iallefall kan handle noen Asters - de er det jo sesong for nå.

Resultatet av andleturen fra 2. trappetrinn....




Innom Kolsås hagesenter først.  Det er et sted jeg liker veldig godt. Både personalet og utvalget er flott synes jeg, men det koster jo litt der.  Kom ut med en lekker georgine og flotte potter som jeg tenkte å ha noen av de store pelargoniene og den nevnte georginen.  I tillegg så hadde de beinmel - det har jeg lett etter flere steder.

Vel så  dro jeg til Plantasjen - der tenkte jeg å kjøpe disse Astersene da.  8 stk landet i kurven og jeg kunne ha gitt meg der.... Men ved inngangen stod en nydelig klematis - perfekt i den framtidige rosebuen , sammen med Lykkefund rosen var tanken.

Så var det 30% på endel av utvalget og jeg hadde noen flere Heuchera på ønskelisten.  Vips så var to små .og en litt større bringebærrød--- opp i kurven sammen med 2 klematiser - en sart rosa og en lys burgunder og 2 rosa georginer til., og ikke minst en liten mystisk plante som så fin ut sammen med Heuchera. Husker ikke navnet i farta. 

Sånn går det når hagegalskapen slår til , eller var det handlelysten.

OBS!  Handleposene til Plantasjen går i oppløsning når man handler i regnvær.  OBS!
Jeg kom midtveis i trappa da bunnen røk på to av posene samtidig.  Den ene klematisen fikk seg en skikkelig knekk på stilken - resten av plantene mistet noen kopper og noen greiner, men det gikk ganske bra.

Så søndagen ble brukt til å grave, plante , potte om og rydding rundt om i hagen.  Fikk også testet min nye rosesaks for å fjerne alt angrepet bladverk og avblomstrede roser - den var i grunnen smart.  Den klipper og så holder man i klypa slik at syke blader går rett i søppelposen.  Ikke noe mellomlagring på bakken som jeg er rå til å gjøre.
Den eneste solhatten som blomstrer - de andre har vært på sneglefest!
Takk for besøket og ha en riktig fin ny uke!

lørdag 28. juli 2012

En titt over hagegjerdet ... i Smøgen

Sommerferie i båt - det betyr at det er litt begrenset utvalg av hagebilder.

Men her kommer et lite drypp av stemningsbilder fra Smøgen, på den svenske vestkysten.  Vakker brolegning med små valmuer og en herlig vannpost.





Her er mannskapet på årets seiltur; skipper´n knipser . De flotte sjøbodene var veldig sjarmerende, det karrige landskapet vises i bakgrunnen.  Smøgenfolket må ha flyttet mye jord for å få det frodige resultatet på det siste bildet.




torsdag 19. juli 2012

Skoghagen i juli.

Skogshagen ligger 500 moh i innlandsklima og det gir kalde vintre.  Vi regner det som en H7 hage og har stort sett vekster som tåler dette.

I sommer har det regnet mye og det kan vi se.  Buskene vokser masse fra gang til gang vi er der.  Nyplantingene fra høsten 2011 har også overlevd selvom vi glemte å slå på vanningsanlegget da vi reiste på ferie.  Vi har fortsatt ikke slått det på - det virker jo som dette regnet ikke tar slutt....




Her blomstrer Hurdalsrosen for første gang!





Her er en annen skjønnhet - dette er en peon jeg plantet i fjor.  Blomstervillig.  Jeg vet ikke hva den heter - jeg valgte den fordi den var merket med god herdighet,  Og det ser jo ut til å stemme .

Takk til alle som titter innom .

onsdag 18. juli 2012

Ny støttemur - Del 1

Etter 90 år solid arbeid begynte muren ved inngangen å takke for seg.  Nå er vi igang med bygging inne, men siden det er vanskelig å følge opp snekkerarbeid i ferien måtte vi finne andre prosjekter til de to flinke karene.  Da ble det med litt rådslaging bestemt at vi gjør om muren.  Det er jo et ekstra prosjekt og kronene triller avgårde på innvendig oppussing så helt rett fram var det ikke å sette igang. 


Sånn så det ut før jobben med muren startet. Det som allerede ligger foran er hauger med masse som ble tatt ut i forbindelse med byggingen.  Og mer masse skal det bli...

Det er en tung jobb å plukke ned en slik mur - ikke mindre tungt å lage nytt fundament ei heller å få alle steinene på plass igjen.

En superflott klatrehortensia dekket muren og lyste opp i den mørke kroken, men den er fjernet for å få ordning på tingene. Vi har beskjært den kraftig og pakket inn røttene med jord og plast i håp om at vi klarer å holde liv i den.

Slik ser det ut i  midten av juli - følg med for å se endelig resultat.

Bildet er tatt fra andre etasje - så vinkelen er litt rar.  Det som kan anes på bildet  er grøfta som muren skal fundamenteres oppå.  Nå er grøfta klar, til å fylles med stein og så skal muren mures opp igjen til gammel høyde. Muren vi tok ned var en tørrmur, men vi velger å sette den opp med drenering i bakkant og med mørtel mellom steinene.  Dette er fordi det vil gjøre muren noe lysere og dermed litt hyggeligere.



Vi har også planlagt lampepunkter i muren for å få til en god annonsering av inngangen til huset.  Man skal slippe å ha følelsen av å gå inn i et mørkt rom.

Gleder meg iallefall til gårdsplassen er tømt for stein igjen....  

Fuchsia

I en av rundene i vår på Plantasjen falt noen fuchsiastiklinger ned i handlekurven.

Disse ble supplert med stiklinger fra hagemessa.
Slik ser de ut nå - de har stått i skyggen og fått litt for lite gjødsel tror jeg, men jeg synes de har belønnet meg godt.  De trenger nok også en ompotting når jeg ser litt nærmere etter. 

Tårene har vært en kjempesuksess på skyggesiden min og de har virkelig pyntet opp den mørke kroken de står i. 






Den øverste Fuchsia- kjøpt på Plantasjen heter Beacon (Opprett). 


Min favoritt Fuchsia kommer også fra Plantasjen - den heter Lena Dalton (Opprett)


Blomstene er blekrosa , men fylte lilla kronblader.  Kjempesøt variant.








Denne med nesten hvite kronblader ser nesten ut som en ballerina synes jeg - vakker blomst.  Jeg har ikke noe navn på den. Uansett de kostet meg ca 20 kr/stk og egentlig var det en forundringspakke - og jeg ble jo ikke skuffet :))

At noen stilker i jorda kan gi så mye blomsterglede er egentlig helt fantastisk.

søndag 1. juli 2012

Tordenvær!!

Jeg raste rundt på plenen som hadde 25 cm langt gress mens det tordnet og brakte i rundt meg og jeg rakk å bli ferdig før det bøttet ned !!  Ble svett også - god trim i å slåss med været og tiden ;)

Det er så godt å være ute i den friske luften når det bare plasker ned.  Sommerregn.  Det gir liv i hagen,  selvom det også tar liv når dråpene hamrer løs på skjøre skudd.  Stakkars Fuchsiaene mine ...


Hageblogging skal gjerne handle om de perfekte hagene , vel ikke denne ;)  Prøvde å ta noen bilder med datterens kamera - ble ikke skarpt. men det voldsomme regnværet kan anes.  Dette er ifra den øverste solplassen.  Plattingen er råtten og skal skiftes ut eller vi skal hellelegge plassen.  

Siden byggeprosjektet ikke er kommet langt nok til at rørleggeren har fått  utevannet på plass ennå, så  vanner jeg med kanne - inn og ut på badet i 2. etg.  Joda, jeg gleder meg til neste sommer og i mellomtiden gleder jeg meg over de regnskurene som kommer i år.  Helst innimellom masse deilig sol....






Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...