Innlegg

Viser innlegg fra april, 2013

Humle

Bilde
Sensommerbilde fra hagen i skogen.  Knoppurt er en innsektsmagnet. Blomsterengen i skogshagen ble sådd fra blomstereng frø til og med før huset stod ferdig. I den tørre solrike skråningen i skogen så trives de godt. Mange av blomsterengblomstene har gått ut, men knoppurten holder stand.    Rundt de vakre lilla blomstene høres alltid lyden av summende små kryp.  Her venter en blomsterveps på å lande, mens humlen allerede koser seg på besøk.

I Eplehagen har jeg nå drysset blomsterengfrø på noen bare jordflekker i hagen.  Jeg håper at de kan gi insektene enda litt mer mat.  Jeg får jo epler og plommer , rips, solbær og bringebær i retur for jobben de gjør.  Humlene og jeg liker mange av de samme plantene og i tillegg til en mikset frøblanding har jeg strødd frø fra Sibirvalmuer, Ringblomster og Kornblomster her og der i Eplehagen.  Disse er også gode pollenblomster for humler og andre småkryp. Store blomsterbed med gamle stauder blir gode matfat for humler utover sommeren.

Akkurat nå e…

Vårtegn #7 - Vårpryd

Bilde
Puschkinia scilloides libanotica - Vårpryd Nytt bekjentskap , innkjøpt på høstturen til England.  Disse kommer veldig bra i løkbeddet ved inngangen.  Er de ikke fine ? Jeg kjente ikke denne løkblomsten fra før og må si jeg er gledelig overrasket over spireviljen og skjønnheten.  Den skal være herdig til H7 og skal blomstre i mars-april.  Liker seg i godt drenert jord. Kilde nrk.no.  Hvis du klikker her så kan du se hva jeg har plantet sammen med Vårprydløken.

Hagejobbing , men lite fotogene forbedringer.

Bilde
Jeg har jobbet i hagen, men det er så lite å fotografere så jeg synes ikke det er så mye å blogge om .  Har fjernet grus fra veien i grøftekanten.  Det ser jo unektelig litt bedre ut etterpå, men noe fotomotiv er det jo ikke ... Når man rydder, luker og fjerner ugress så er jo det også en forbedring , men heller ikke det er det helt store å knipse.  Inngangsbeddet er ferdig planlagt og plantene er i hus, det var bare litt ugress og uhumsketer å fjerne der før det ble planteklart.   Kugjødselkompost er spadd inn i inngangsbeddet, men det ikke særlig lekkert fotomotiv. Et par planter fikk også flytte inn, og resten skal følge på. Plantene har overlevd herdingen så langt , det ser bra ut. 

I resten av hagen så har jeg mest fjernet løv og ikke gjort så mye annet.

Irisen blomstrer og gleder heldigvis!

Den nye hellelagte gangen rundt huset er nå omsider helt fri for is og snø.  Den kan jo fotograferes, for nå ser vi den.  Den ble jo begravd under snøen omtrent i det den ble ferdig, så jeg…

'Velkommen til Eplehagen' blomsterbed

Bilde
Hagemesse og frøsådd har gitt litt utelling, og nå holder jeg på med den siste planleggingen og forberedelser med å lage et fast bosted for mine planteskatter - i allefall for dette året.

Som vanlig har jeg stjålet bilder på nett til mine planleggingskollasjer, ettersom de fleste plantene på planen ikke har blomstret i min hage ennå.  Unntakene er den gule dagliljen, floksene i rosa , lilla og hvitt og solhatten.  De gledet meg i fjor og det ser ut som om de er på gang i år også.  Den gule akeleien kjøpte jeg i fjor på hagemessen som frøplante. Nå kommer den som et skudd og jeg håper den er gul. Men man vet vel aldri helt med slike akeleier.

Fagerklokke,Verbena boneraensis, dicentra alba,phlox paniculata (rosa), peonvalmue sort,phlox paniculata (hvit), peonvalmue swansdown, dicentra 'golden heart', aquilega vulgaris hvit, cosmos candy stripe, deplphinium Consolida ´Rose Queen´, daglilje, peonvalmue 'flemish antique', ukjent rose, solhatt 'magnus',phlox panicul…

Gnafserne har vært i Eplehagen i natt og hatt fest - tulipanfest...

Bilde
I Eplehagen er det noen tuer med tulipaner ved siden av rådyrtråkket.  Med sola så struttet tulipanbladene opp av jorda på en 4-5 forskjellige steder og jeg var så glad.  I dag tidlig da jeg gikk til jobb så var struttende tulipanene gnafset helt ned til jorda.  Det var et trist syn.

Det er ikke jeg som har plantet de der, men tulipanene tåler åpenbart beitingen.   I fjor som var det første året i Eplehagen, så jeg knapt blomsten på noen av tulipanene og det får jeg nok ikke sett  i år heller. Kanskje jeg bare må innse at tulipaner er favorittmaten til rådyra akkurat nå og at det er en god gjerning å fore disse dyra?

På inspeksjonsrunden var en eneste tue av tulipanblader urørt. Den har rene piggtråfella rundt seg - dvs avklippet berberis =  naturlig piggtråd ... Det var et ikke-ferdig ryddeprosjekt som tilfeldigvis lå igjen etter gårsdagens økt i hagen - og der har jeg kanskje løsningen for å få bort nattlige tulipantyver. Ja hvis de ikke bare var ferdig forsynt og klare for sengeti…

Nå skriver jeg om noe jeg ikke kan .... Herding

Bilde
Ok, så har jeg handlet over evne og sådd over evne - og jeg må ha mer plass i glassverandaen.  Så noe må gå ut i den store verden eller altså ut i hagen. 

Jeg leser og leser om dette temaet, for om gjennomsnittet slår til så er jeg i 'frostfri' sone fra i dag av.  Denne våren har jo ikke vært gjennomsnittlig så det kan jo ikke tas alvorlig.  På yr.no så har de lagt ut en tabell fra målestasjonene i det ganske land over datoen for siste frostnatt om våren.

Og hvilke små spirer må ut sånn omtrent med en eneste gang??  Jeg er så utrolig utålmodig og det aner meg mer og mer at herding av plantene er en sann tålmodighetsprøve..Frøsådde Akeleier som og er ca 2 cm små spirer - de må jeg få ut ganske snart.  Jeg ser jo at akeleiene i hagen kommer fint nå, men de har jo ikke bodd inne under tak.
Jeg har også endel annet fint, som barrotsplanter av stauder i glassverandaen. Disse har jeg puttet i potter og de kommer fint i glassverandaen. Temperaturen der holder vel omtrent 12-15 gra…

Ikke alt er etter planen, men noe går veien - Vårtegn #6

Bilde
Noe av den forvokste vegetasjonen i hagen ble klippet helt ned i høst.  Nå får vi se om det skyter på nytt. Jeg har gått og mysekikket på alle rosene i helgen.   Mange av rosebuskene ble flyttet pga byggearbeidene - og det er spennende å se om noe har overlevd. Enkelte busker har litt vel grå/svarte greiner så de må skyte på nytt fra rota.  De er rotekte så det kan gå bra.

Allium Schubertii - denne er tenkt som et blikkfang i steinbeddet. Ingen spor så langt , men det er jo tidlig.

Gladiolus communis ssp byzantinus italicus har jeg fått spiring på innendørs - og den kan få flytte inn i løkbeddet.

Erantis - 3 pk  og 3 spirer nå. Var løkene for gamle og inntørket tro? De skulle jo være blant de første budbringerne om den nye våren.

Crocus - Cream Beauty - nydelige kremgule krokus - iallefall på pakken og i hagen til Hagelivgutta - ser jo ingen tegn til noen krokus under syrinen jeg iallefall.  Narcissus - Rip Van Winkle skulle holdt den kremfargede krokusen med selskap under syrinen. …

Enda en liten oppgradering i eplehagen

Bilde
En deilig vårdag bruker man i hagen.  Det har vært en byggeplass på den øvre innkjøringen i ett år og når nærmer det seg en slags avslutning.  Her er litt før og etter bilder fra dagens økt.  Jeg har god hjelp av en av håndverkerne vi har brukt.  Han er veldig god på å bygge tørrmurer og vi hadde en diger haug av stein og jord.  Nå når telen slapp så kunne vi endelig gå løs på den haugen som ligger foran epletreet.  Vi fikk flyttet endel planter for å få formen på muren til å ´omfavne´ epletreet og la linjen av muren gå inn mot ´borgmuren´ .  Restmassene etter dette sisteprosjektet må vi kjøre bort, men haugen ble godt redusert.   Kollasjen under er litt mix av før og etter dagens innsats. 
Flere helgegleder finner du i Vivishagerom helgeglede #23 og fler Show off´s finnes i Maleviks rosentradgard .

Vårfølelse

Bilde
De aller første innkjøpte plantene har flyttet ut. 
Det er vår. Litt kaldt og fuktig og rått.
Men godfølelsen var der - våren har tatt tak.

Her er et lite glimt av stemorsblomstene, før jeg klippet de godt ned og før de fikk komme  ut av sine trange potter.  Det var ikke så mye å fotografere etterpå, men forhåpentlig så er de snart i gang med å blomstre igjen.  Se Blandrosor och bladloss bloggen for mer vårfølselse.

Hagemessefangsten er nå i jord

Bilde
Dicentra spectabilis ´Gold Heart ´synes jeg er så innmari tøff!  Fant den hos Gardenliving på Hagemessa - happy happy ! Tre sorter Akeleier ´Red Clementine´ (mulig jeg kjøpte den på Hagemo) , ´White Barlow´og ´Nora Barlow´ og 2 sorter Sibiriris ´Golden Vings´ og ´Hubbard´, fikk være med hjem derifra.  Stein skrøt veldig av en julerose som heter ´Doble Ellen Picotee´, og den flyttet også inn i Eplehagen sånn helt plutselig.

Dicentra spectabilis ‘Alba' ble også med hjem som barrotsplanter.   Spennende å se om det blir noe liv i dem.  Jeg må prøve å ikke drukne dem for jeg har en forhistorie som god på å råtne knoller... Jeg synes jo ikke jeg vanner etter å ha plantet dem heller - men nå ser det jammen ut til at Dahlia knollene tar samme vei.

Ja, og noe var faktisk ferdig råtnet da jeg kjøpte dem - surt!  Hvit Iris Germanica hadde vandret heden inne i sin sagflis.  Det var bare æsj når jeg skulle putte den i jorda.  Har man klagerett når man kjøper dårlige varer på en hagemesse?  E…

Lyspunkt?

Bilde
Her er et av loppisfunnene - er det gull eller bare tull? 

Dette er et vrak av en Art Deco lampe som jeg har et håp om å få pusset opp.  Ny skjerm og nytt elektriske ledninger og pæreholdere må til. Den er forøvrig grusomt tung så opphenget må være tilsvarende solid. 

Mest loppis og litt hagemesse - Vårtegn #5

Bilde
Dette har vært årets travleste og en skikkelig morsom helg.  Både loppemarkedsjobbing og et lite besøk på hagemessen ble det!

Når man jobber på loppis er det ikke stort med tid til handel, men litt ble det da. 5 kjøkkenstoler i bjerk, et vrak av en Art Deco taklampe og en spesiell bordlampe i Jugendstil fikk være med hjem. Blir de ikke elsket så går de videre til neste loppis!

Ellers så fikk jeg rasket med meg noen plastkasser som var på vei ned i søppelbilen og en metallhylle. Det ble et fint opplegg for små  nykjøpte spirer fra hagemessen.  Eplehagens 'gartneri' fikk et lite løft med disse små 'lavkost' forbedringene.


Loppishelgen er en sånn helg som jeg gru-gleder meg til i forkant- men plutselig er helgen over og da føler man seg som en vinner!
* Loppis er gøy for store og små! * Resirkulering og miljøregnskap i pluss for lokalmiljøet! * Penger inn i korpskassen . Det blir musikk på 17. mai ! * Teambuilding og arbeidserfaring for unger og ungdommer! * Foreldre …

En må være den første

Bilde
 Jeg prøver å ikke kaste meg på riktig alle hagediller som går i bloggland, men julerosen har en så søt blomst og jeg kunne ikke stå for den. Er ikke min første julerose skjønn?   Det er en av skattene som får flytte inn i Eplehagen etter årets hagemesse.  Den ble kjøpt hos Spiren og det var så mye flott der. Nå står den kjølig i glassverandaen og skal få flytte ut i beddet ved inngangen når temperaturen er passe.

Er du med? Siste frist for første runde er nå!

Bilde
Sneglekampen er i gang og jeg er med for å krige mot de brune slimete beistene som fråtser på mine skjønne spirer!

Nemaslug er innkjøpt og blir levert om ca 6 uker. Jeg er i mellomtiden klar til kveldsrunder for å ta utøyet ved første øyekontakt og planlegge strategien for planting av åte for dem.  Her er det både direkte angrep og bakholds taktikker som gjelder. 

Er det fler som er klare til sneglekrigen? Bli med i FB gruppen  ! Tips til bekjempelse av   brunskogsnegl kan du lese ved å klikke på linken. 

Uansett løp til hagesenteret så fort du kan, for å kjøpe det som virker som det mest effektive middlet så langt mot den brune plagen. 

Mer løk i vente?

Bilde
Nå er snøen straks borte i Eplehagen.  Eplehagen ser ganske trist ut akkurat nå. Nedvisne stauder og bar jord overalt. Langs innkjøringen til huset har jeg tenkt å ha et bed med løk som skal avløses med stauder og sommerblomster etter løkblomstringen.  Bildene er klipp fra nettet og jeg har satt de sammen i en kollasje for å bedre oversikt over plantemiksen.

Jeg plantet masse blomsterløk i høst. Et bed der byggesøppel hadde ligget lagret hele sommeren var ganske så jomfruelig, og jeg mente det var planteklart etter jeg hadde spavendt jorda.   Alt gikk ikke helt etter planen deretter.

Alle disse løkene på listen under ble spavendt og herjet med av byggefolkene dagen etter planting.  Jeg tror jeg gråt litt da jeg skjønte hva de hadde gjort. Etter dette har det bare vært å vente om noe som helst kommer opp av jorda.  Kanskje de bare kommer litt forsinket opp og at jeg får lengre blomstring?  Det er lov å håpe på det beste.  Hvis ikke får jeg prøve igjen til neste år - sånn er det jo i h…

Ute til lunsj - på Operataket !

Bilde
 Jeg tok Anne på Moseplassen på ordet og reiste til Operataket i lunsjen min.  Det var en fin dag og omgivelsene var flotte for de fire designhagene som ble presentert.  Her er mine inntrykk av tre av hagene - ved den knallgule hagen var det alltid mange folk så der fikk jeg ikke tatt noen gode bilder dessverre.  Her er mine favoritter på taket: De store Vrihasselbuskene - de er så grafiske og kule! Insektshusene - det synes jeg er en veldig god ide til hagen! Koselig sitteguppe! Cameliaen var nydelig! Drivhus - jeg ønsker meg et drivhus! En praktisk pottebenk - ja det er også på ønskelisten!   Det var også utdeling av en goodiebag fra Plantasjen - det var stas !  Nå har jeg fått en flott Hortensia som bor i glassverandaen til kulda gir seg.  Beskjæringssaks, gjødsel. frø og såbakke var også med i posen - alltid kjekt å ha . Hyggelig å treffe Marit og Anne Kari også - kanskje det går an å få til et bloggetreff for fler hageglade folk ?

Overvintring av Fuchsia har vært en suksess

Bilde
En av Eplehagens store suksesser i fjor var Fuchsia.  Det kan jo ha med at de fikk være fargeklatten ved den nordlige inngangen til huset og den fuktige sommeren var helt perfekt for denne planten. De blomstret hele sesongen.

Stellet er enkelt.  De fikk litt gjødsel og så plukket jeg av de ferdig blomstrede frøhodene jevnt og trutt, men belønningen var enorm i forhold til innsats.  Jeg vannet dem når naturen ikke gjorde det.  Jeg kjøpte plantene som stiklinger og det var en av de beste hageinvesteringene jeg har gjort.

Fuchsia er en plante som jeg husker fra mormors stuevinduer og i hagen hennes.  Hun dusjet, gjødslet og stelte sine Fuchsia hele året igjennom og de kom igjen og igjen med flotte blomster. Jeg har nok ikke vært like iherdig på stellet, men tiltross for en tidvis glemt tilværelse og nesten ørkenforhold, så kommer de så fint igjen nå med nye skudd.  Det gjør meg så glad! 

Bildene jeg har så langt av dem er ikke så fine - så jeg deler heller hvordan plantene var på sitt…

1. og 2. sårunde

Bilde
Spirene fra første runde er godt i gang - det aller meste faktisk, og nå i kveld tok jeg andre runde. Bildene er klipp fra nettet - det er ikke 100% komplett såliste.  Bildene viser iallefall et fargekaos uten sidestykke, om alt i spirekassen skulle finne på å blomstre samtidlig og i samme bed.  Det skjer selvsagt ikke. så jeg tror det skal bli litt harmoni i hagene tilslutt. 

Cosmos 'Cotton candy' spirer og de har blitt så store og fine.  Jeg har  toppet dem, og må sikkert gjøre det i noen runder til, før de kan herdes og flytte ut.

Jeg har også god spiring inne på valmuene - jeg har priklet dem og de aller fleste kommer seg.  Det er fem sorter jeg har sådd : Rose Peony Poppy , Flemish Antique, black, scarlet ogtil sist swansdown. Alle er av typen Papaver Laciniatum - Peonvalmue. Prikling over til mengder av små potter og med mange av hver sort, så aner jeg ikke lengre hva som er hva.  De var jo tenkt å stå sammen, og det blir vel en fin mix allikevel.

Både Cosmos og Valmuer …

Vårtegn #4 i Skoghagen

Bilde
Skoghagen er hyttehagen jeg pusler i nå og da.  Den ligger høyt og vinteren er lang.  Det har jo selvsagt noen fordeler når det kommer til vinteraktiviteter, men unektelig noen minus når man liker å stelle med det grønne.

Syrinene fikk et lite dryss av aske sist helg og det har virkelig hjulpet på snøsmelingen.  Sola brenner jo bort snøen nå og litt ekstra hjelp så forsvant litt ekstra.  Snøhaugene etter brøytingen er fortsatt store, men det er lunt og godt i solveggen.  Hjelper med litt saueskinn og en pute når man koser seg med en bok i sola.  Barlinden koser seg ikke så veldig derimot.  Den blir noe solsvidd av kulde + sol. Den burde nok ha vært dekket til.  Det er kaldt på nettene og det er mange små istapper rundt omkring i skråningen og snøhauger.

Det aller beste i Skogshagen denne helgen var at påskeliljene såvidt tittet opp. 

Det blir vår i år også, bare se her.  Vi hadde en deilig helg der oppe i skogen, og flere helgegleder finner du her.


Venter sånn ...

Bilde
Jeg venter sånn på at vårløkene skal åpenbare seg.   Jeg plantet mye løk i fjor høst, og nå håper jeg at iallefall noen av skattene titter opp.   Noe har blitt liggende i et ishav denne vinteren og de har sikkert reist til løkhimmelen.  


Snart nytt planterom

Bilde
Vel , landsbymannen tror visst det skal være et vaskerom ....  Tenk så feil man kan ta!

Her blir det masse benkplass- strøm til vekstlys og det er varme i gulvet .

Siden det er benkeplass som er det interessante, så kan jo vaskemaskin og tørketrommel få flytte inn UNDER benken.  Ja , skittentøyet også da ... En vaskekum med dusj(!) blir det også plass til. 

Planterommet mitt vil også være stedet for alt det tekniske for varmepumpen som gir gulvvarmen i 1. etg.  Jaja , så er det ikke bare hagedronningens rom - men jeg tror neste års frøformering får gode forhold iallefall. 

Sånn ser det ut underveis - altså bare kaos, men heldigvis kan jeg bruke fantasien og jeg håper dere også kan det.

Forresten var ikke den orignale grønnfargen på badet utrolig oppkvikkende?  Dette var engang det eneste badet til leiligheten i 1 etg. Toalettet og dusjarmaturen er orginalt 1920 og det beholder vi.  Døren flyttet vi bare 90 grader da vi rev veggen rundt badet. Badet var nemlig bare et rom inne i en…

Gode hagedrømmer i spirekassen - Vårtegn #3

Bilde
Litt om frø jeg har sådd og tenker å så.

Kjempeverbena (Verbena bonariensis).  Den skal være litt vanskelig å få til fra frø , så strengt tatt så har jeg ingen store forhåpninger om suksess, men jeg gir den et forsøk. Hele 6-7 mikroskopeiske spirer i vinduskarmen nå - de er vel en spireprosent på 10.  Den blir høy og blå/lilla - må få stå bak i det nye rosebeddet tenker jeg.  Jeg har tenkt å prøve å holde beddet den skal flytte inn i hvitt, lilla og rosa. Frøene fikk en uke i fryseren og så tok det vel en 3-4 uker før noen spirer dukket opp i midten av mars.  De vokser seint og det er nesten umulig å se de små spirene siden de er så ørsmå.

Om jeg også da får suksess med den neste på listen min som er Ridderspore (Delphinium belladonna - ´Blue Donna´) så blir jo mitt nye bed helt suverent.   Helt fint å ha litt hagefantasi når man knapt har fått frøene i jorda, men heldigvis har jeg 6-7 små spirer som vokser sakte i glassverandaen.  Jeg tenkte å ta en runde til med sådd av ridderspor…

Stiklinger og sånt - Vårtegn (#2)

Bilde
En tur innom hagesenteret gav litt resultater.  Jeg kom hjem med 12 stiklinger - mange av de jeg kjøpte i fjor lever ennå, og det var gøy å få store planter av dem. Hageinteressen økte sammen plantenes vekst utover sommeren. Spesielt Fuchsiaene var voksevillige i den våte sommeren i fjor.  Enda en ny sort ble med hjem denne uken.

Noen nye sorter pelargonier kom også til - 'Mona Lisa' som har en sterk rosa/lilla farge. ´Royal Amethyst¨ er også kraftig lilla og jeg tror de begge er flott med Stjernepelargonien 'Peppermint Star'. Morplanten til denne fikk rothalsråte, men det ser ut som om stiklingen kommer seg.   'Ludwigburger Flair' er en sart rosa Pelargonia. Den vil passe fint sammen med 'Ivory Snow' om den kommer seg etter vinterens mishandling. 'Dronning Ingrid' er den eneste pelargonien som ser veldig flott ut etter vinteren, den har jo også den vare fine rosa tonen.

Jeg har også noen røde varianter - 'Spring Flower' og 'Garnet…