Innlegg

Viser innlegg fra juni, 2013

Rosa på ball

Bilde
Flere peonvalmuer viser seg og  se på denne ; helt som en ballerina.  Den heter Flemmish Antique.


Black beauty

Bilde
Valmuene gleder stadig i Eplehagen. Den sorte skjønnheten er i fullt flor.  Regnet er ikke helt snilt med de skjøre kronbladene og de må nytes i øyeblikket.

Midtsommarfesten finner sted hos rosegarden in Malevik - ta en titt der for mange andre koselige blogger.

Duftende harmoni

Bilde
Duftende roser og skjærsmin og bugnende peoner er det ikke deilig?  Den gamle hagedamen kunne kunsten og jeg sender henne takknemlige tanker hver dag.

Den ulente skråningen er et tett kratt av en eller annen rugosa hybrid , kansjke Hansa, øverst er krattet avgrenset av to digre skjærminer og bakken er dekket av klatrehortensia.  Og helt nederst så er tre store peoner som gjør sin grandentre akkurat nå. 

I dag er det meldt regn og bildene ble bare tatt med mobilen. Sånn er vel ofte at i hagen så er det øyeblikkene som teller og det er ikke sikkert peonene er like vakre når jeg kommer hjem i dag. 

Navn på peonene er ukjent og er det noen som vet hva det kan være, er jeg glad for et lite hint.

God helg fra Eplehagen og et ønske om en glad midtsommar til alle i nabolandet.

Her finner du flere flotte blogger med blomsterbilder - Tina's Pic Story weekend flowers #104.  Floral Friday Foto #83 er en annen blogg med blomsterbilder.Vakre valmuer

Bilde
Jeg sådde fem forskjellige sorter peonvalmue og nå ser ut til at jeg iallefall får se tre av dem i blomst.  Den første hvite har jeg vist her.  Valmuesådden ble litt mikset opp så det er god spenning for hver eneste plante om hvilken type det er.

Her avslører to av de neste knoppene sin hemmelighet og det er  Flemish Antique (tror jeg) og den sorte som holder på å folde seg ut. 
Den mystiske busken har fått et navn

Bilde
Takk til Vigdis og Stein for god IDhjelp på min ukjente busk. Det kunne nk godt ha vært duftskjærsmin for bladenes form ligner , men jeg gir Stein rett.  Det sies at Fagerbusken har en fonteneliknende vekst og det stemmer godt med det jeg ser nå på andreårsveksten.  Jeg har også en til av samme sort og den er mye yngre og veldig puslete, men med mye flere blomster.  Det heldigvis håp, for fagerbuskene trenger visst noen år på å bli flotte.  Den eldste busken skyter virkelig fart og strutter av nye greiner.  Stakkars, i fjor så trodde jeg at det var no skikkelig forferdelig ugress, så jeg gjorde mitt beste for å luke bort elendigheta.  Neste år blir det kanskje blomster på mer enn en gren.  Den ene som blomsterer er nettopp den ene grenen som overlevde lukingen min...  Jeg antar at fagerbusken er slik som vårblomstrende busker ofte er - at de blomstrer på fjorårsskudd.

Les mer om hva Johan Strand skriver om busken i dette innlegget  http://www.hageplanlegging.com/fagerbusk

Blomster med nytt kamera

Bilde
Jeg har fått meg et nytt supert kamera som jeg har lekt meg litt med i hagen i går.  Mitt gamle funket ikke på veldig nært hold, men nå har jeg fått et kamera med god makro.  Det er nok godt på andre ting, men det må jeg finne utav etterhvert.  Under er iallefall resultatet av den første runden i hagen med nyanskaffelsen. Akeleier kommer nå i blomst i tur og orden. 

Rød vrihassel og gammeldagse dagliljer var en herlig kombinasjon.


Duftskjærminen er igang og det dufter fantastisk godt. 


De gamle gule irisene gjør seg mot en gammel epletrestamme.  De fikk litt mer luft rundt seg etter at forsythiakrattet ble redusert til en tredjedel.


Blodstorkenebb og filtarve - koselig sammen. 


Humlene jobber på i Eplehagen. De frysetørkede rododenronene gleder med masse blomster.

Verbascum phoeniceum 'Flush of White' - Purpurkongslys

Bilde
Staude med store elegante blomsterlys over en stor bladrosett, god i bed og krukker.  Liker sol til lett skygge. 

Plassert langt bak i inngangsbeddet i den tro at den var høy.  Men denne er ganske lav ca 40 cm og ble dermed skjult av foranstående planter.  Dette er en veldig uniform og blomsterrik, hvitblomstret kongslys. Purpurkongslys er kortlivet eller toårig, men før de går ut, har de alltid selvsådd seg rikelig i bedet. Så frøene i juni for blomstring året etter. Sår du tidligere, kan du få blomstring samme år.
Gardenliving har frø fra denne til salgs og der har jeg også klippet informasjonen om Purpurkongslys.  Jeg håper biene gjør jobben sin og at jeg kan få mange små spirer fra denne elegante skjønnheten litt lengre framme i beddet heretter.

Peonvalmue Swansdown

Bilde
 En deilig morgenoverraskelse på vei til jobb.  Peonvalumen Swansdown hilste på solen for første gang i Eplehagen.  Var den ikke nydelig? 

Solveggen i juni

Bilde
Jeg har fått plantet ut en del i beddet i solveggen. Kollasjen viser hvordan dette beddet så ut i fjor (de øverste bildene) utpå sensommeren , det var før vi fikk fikset muren.  I år så har jeg fyllt på med georginer i røde farger i dette beddet og det ses i det store bildet.  Praktsalvie St. johns fire, crocosmia , spindelzinna og praktsoløye holder fest.  Oljeplantene håper jeg vil være med å lage de de dype røde nyansene med bladverket sitt, som jeg synes er så vakkert.  Jeg har dessverre mistet 'Peace' rosen min denne vinteren og den store blå klematisen fikk visnesyken i fjor. I år ser jeg ikke snurten av den i det hele tatt. 

Hvis man ser ekstra godt etter og sammenligner med de øverste før-bildene så har grunnmuren fått seg en oppfriskning og er hvit og ren på de nederste.  I fjor så var pussen sprukket opp og rullesteinskanten overgrodd, det ordner seg i Eplehagen litt etter litt.   Jeg har lyst til å gjøre rullesteinskanten om , men det er ikke sikkert det blir i år…

Lime og lilla

Bilde
Noe av det som fasinerer meg med hage er fargesammensetninger.  Det er vanskelig å finne de helt perfekte kombinasjonene.  I den ene sommerkrukken min synes jeg at jeg traff veldig godt - det er litt som et lykketreff. Stemors og bacoba med gulgrønt bladverk ble ganske sofistikert i en krukke.  Nå holder stemoren å gå over toppen, så de skal straks klippes tilbake. På den måten håper jeg at de kan glede en gang til om noen uker.

En ukjent busk - hva kan det være?

Bilde
I fjor så var denne busken beskjært helt ned av forrige eier.  Nå har den vokst seg mer til og er en busk med luftig forgreinet vekst.  Ingen blomster er å se, men det kan jo være at den blomstrer fra gammel ved eller fjorårsskudd.  Den har en ganske fin form, men jeg aner ikke hva det er.  De lilla blomstene er fra rhododendronen ved siden av.  Kan noen hjelpe?
Kos og kaos i frøsådden

Bilde
For noen dager presenterte jeg vinnerne av de frøsådde plantene - de som allerede blomstrer og fyller i potter og bed.  Men jeg har sådd mye annet også (her og her), som ikke helt har nådd opp til topplassering ennå.

I mars sådde jeg noen akeleier som fikk stå i potter under snøen og noen som fikk stå inne. Ja det trodde jeg iallefall. De er større de som ble sådd inne i mars, men de likte dårlig å prikles, så mange har gått i komposten.  Etterhvert så ble de da litt større.  Men når jeg begynte å studere bladene så var det ikke akkurat så veldig likt akeleier. Det var spesielt påfallende når de pottene som hadde stått ute begynte å komme med frøblader. De lignet ikke.  Altså en klassisk nybegynnertabbe har skjedd - nemlig dårlig merking.  Det jeg hadde trodd var akeleier var de bortkomne Japanske lyktene som jeg trodde ikke ville spire.  Vel vel sånn kan det gå og hva skulle man ha gjort uten googles bildesøk...

Så nå har jeg en god del umerkede potter med akeleier.  Det blir en f…

Ta-da-da ! Glassverandaen har fått ny adkomst.

Bilde
Eplehuset får en ansiktsløftning.  Dette er det siste prosjektet som er ferdig og jeg er så fornøyd.  Vi har brukt trykkimpregnert materialer , så det må stå til tørk til neste sommer før vi kan male det hvitt.  Snekringen er så godt som ferdig - det eneste som står igjen er toppen på søylene.  Jeg har fått meg 'hemmelig' søppelrom og en deilig plass i ettermiddagsolen utenfor glassverandaen. 

Prosjektet ble påbegynt på sensommeren ifjor,  fordi den orginale trappen hadde begynt å sprekke opp.  Når vi fjernet trappen, så var også hele toppen i mye verre tilstand enn vi hadde sett for oss.  Så da ble den også fjernet.  90 år med vanninntrengning gjør sitt med treverket rundt også.  Litt snekring og blikkarbeid for å gjøre dette tett og holdbart måtte til.  Isolasjon mot kjelleren og nypusset mur er jo også et par hakk bedre enn en vegg der dagslyset siver inn...  Altså et typisk Eplehus prosjekt - mange overraskelser underveis, men når alt kommer til alt så er vi jo godt forn…

Sommeren er her

Bilde
Nå er det deilige sommerdager i Eplehagen.

Her kommer noen gamle helter og litt nytt, men alt er fullt av fargekrutt !

En dyp blå geranium med nydelige tegninger , den ble kjøpt på hagemessen fra 'Staudegårdens' stand og trives i Eplehagen.

Pelargonia finnes i så mange nyanser - dette er en nesten neonrosa sort. ´Mona Lisa' er et friskt bekjentskap.

Orientvalmuer av ukjent sort.  De bodde i Eplehagen fra før vår tid og  har sin egen lille plass der kvikker opp beddet med store knall oransje kreppapirblomster.

Cosmos - fra årets frøsådd, den holder til på flere steder i hagen nå og de blomstrer så flott.

Klassisk daglilje - dufter og  har flott bladverk .  De har jeg på fire steder i hagen.

Sikre stikk fra frø

Bilde
Jeg har på en måte glemt hele frøsådden og mye har allerede havnet enten på komposten eller i potter eller bed i hagen. I fjor var all sådd bare sorgen, men nå i år har det vært rene gartneriet i Eplehagehuset. 

Kriteriet for at vinnerne kåres er at faktisk har overlevd alle prøvelser nye spirer kan oppleve og at de nå kommer med blomster. 

Vinnerene fra dette årets frøsådd presenteres herved:
Cosmos 'Cotton Candy' - de var skikkelig villige og artige å så.

Peonvalmuer - PAPAVER LACINIATUM 'Rose Peony Poppy',  'Scarlet',   'Black',  'Swansdown' og  'Flemish Antique' - 5 sorter i mix. De har overlevd drukning , prikling og tørke, strutter nå ute i hagen.  De kommer med knoppene sine nå og gjemmer seg mellom alliumene på bildet. De ser ut som rene ugresset , men snart er den stygge andungen blitt til en svane.

Prydtobakk  'Grandiflora'  Nicotiana alata- ja de vil ,  de dufter og de er digre. Neste år litt færre frø...


DUFT i mai/juni

Bilde
Sjarmfaktor nr 1 er duft og Eplehagen har mange planter som dufter. 

Her er fire favoritter som gleder nesen i tiden mai-juni.   De avløser hverandre i denne perioden. 

Først ute er liljekonvallen (øverst t.v.) Convallaria majalis Den sprer seg som ugress i en håpløs skråning - men den må bare stå, for duften er fantastisk. 

Så er det Glansmahoniaen (nederst t.h.) Mahonia Aquifolium som stadig fryser (eller helst tørker) tilbake hver vinter.  De knall gule blomstene dufter kjempegodt men ikke så sterkt, så til neste vår skal jeg dekke den til slik at jeg får mer av den .

Berberis  (nederst t.v.) Berberis Vulgaris - utskjelt og forhatt, men den er elsket av innsektene og  dufter nydelig. 

Syriner er det jo noe helt eget ved.  Og langs Eplehagen på to kanter har vi duftende syriner.  Denne står ved glassverandaen og det er berusende deilig å holde på i nærheten.  Jeg kjenner ikke sorten, men denne er nok gammel.  Den ble redusert med nesten en halvpart i fjor etter den ble skadet a…

Så var det alliumens tur

Bilde
Jeg klarer nesten ikke holde følge med det som skjer i hagen nå. Noe kommer og noe går nesten før jeg får sett og nytt synet.  Disse alliumene Allium Aflatunense er de siste deltakerne i årets løkshow.  En ting er klart, mye mer løk skal i jorda til høsten.  Årets løksammenplanting har virkelig vært en stor positiv overraskelse. 


Bilde
Lamprocapnos (Dicentra) formosa - Små hjerte

Dicentra spectabilis 'Alba'. Løytnantshjerte, hvit

(Dicentra hybride) - Ivory Hearts


En liten hjertehilsen på en deilig tirsdag til de som titter innom.   

Disse har gledet en stund i Eplehagen.

Vått vårtreff og litt annet

Bilde
Jeg tok med meg kamera ,penger og gode handleposer for planter og satte kursen mot hagedagen i Botanisk hage.  Jeg var der ca. 5 minutter før sommerens hittil verste sommerregn bare plasket ned over alle besøkende.

Det var heftig!

Uansett litt rakk jeg da over. På staudebordet til Botanisk haves venner fant jeg masse fint.  Og så en rask tur opp til Blomstervennenes stand - det var det - da var jeg så kliss klass våt, at jeg skrinla alle andre planer om å fotografere litt, besøke sommerbutikken osv.

Jeg fikk med meg Aksveronika, Kosakkveronika, Akeleiefrøstjerne, Canada Akeleie, Hvit Kongelys - det blir mitt andre forsøk. Rødbladet busknellik , Gulldodre, Koreaskjegg, Stjernetjæreblom og Stornøkletunge (Ligularia dentata 'Desdemona').  Fra Vøyendagene og Bærum hagelag fra helgen før så flyttet prydsvinerot, Flekktvetann, Hosta Francee, Hestemynte, heuchera Prince, Voksklokke, og skyggesildre.  Jeg kjøpte en mørk calla og mer frø - spesielt akeleier.

Akeleiefrøstjernen har…