Innlegg

Viser innlegg fra juli, 2013

Tørketålende bed - takløk og sedum

Bilde
Både Grønn glede og Hagebloggen Spirea har promotert sedum denne sommeren, og jeg har vel sedum i nesten halve hagen allerede og det uten å overdrive.   

Eplehagen ligger sørvendt med grusjord i en skråning.  Det sier seg selv at dette blir tørt !  Sedum har jo da egenskaper som funker i en slik setting. 

Nå er det altså vanlig Sedum Spurium - Gravbergknapp som beplanter det meste av de tørre skråningene hjemme hos meg.  Kjekt det - da er det iallefall litt grønt...  Men ettersom hageinteressen bare øker på, så blir jo dette litt ensformig og litt kjedelig. 

Nå skal jeg fylle på innimellom Gravbergknappen med litt andre typer sedum, strandknoll og takløk. Jeg liker å ha litt varierende tekstur. Når hagen engang er slik den er , så må de naturlige forutsetningene bare utnyttes.

Takløken har det trangt i pottene sine og så jeg tenkte å dele den opp litt.  De to takløkene fra i fjor har det fortsatt trangt etter utplanting, så jeg tror det er bedre å dele planten opp i fire deler før…

Papaver Laciniatum

Bilde
Årets peonvalmuer har ikke skuffet.  De er fargefine , fylte og store.

Ballet startet med den hvite - Swansdown og de var i grunnen først ute og også først ferdig med blomstringen. 

Den sorte fulgte på og gledet lenge , med stadig nye blomster.  Den var superlekker sammen med rød vrihassel og gule dagliljer.

Den to-fargede 'Flemmish Antique' ble en sann favoritt - store fylte blomster som så ut som jordbær i fløte i fargen.  Den kom med et par enkle blomster også, men det er vel slik valmuer er. Man vet aldri 100% hva man får.  Den har også vært  den som har blomstret mest og lengst av de fem sortene som ble sådd.  Denne har gjort seg spesielt godt på den øvre sitteplassen .

Scarlett er super sammen med potentillabusken på forsiden av huset.  Den er en skikkelig spansk flamenco dame , intens og fargesterk.

Rose er den rosarøde valmuen som ligner mest på Swansdown i kronbladene. Der tok regnet den beste delen av blomstringen og den fikk ikke helt vist seg fram på sitt beste.…

Ganske sørgelige saker

Bilde
Ikke alt i hagene jeg steller, har hatt det like bra.  Vi har holdt på mye med fiksing og ordning hjemme, så hyttehagen har blitt prioritert ned.  Når grinda som holder sauene ute har stått åpen to ganger i lange perioder så er det dårlig nytt for hyttehagen.  Barfrosten og vårtørken har også vært faktorer som ligger på minussiden for hagelivet der oppe.  Alt av roser utenfor den innerste inngjerdingen har blitt tørket, fryst eller spist.  Jeg har hatt lupiner og valmuer, som jeg plantet ut som frøplanter , men ingenting er igjen etter saueterroren.  Busker som omsider så ut til å komme skikkelig i vekst er beitet helt ned - igjen...  Ingen rips eller stikkelsbær i år der oppe.
Nå har vi satt opp kodelås på grinda , slik at ikke folk som ikke hører til kan åpne den.  Så gjenstår det å se om hyttenaboen greier å lukke grinda , men da vet vi iallefall hvem synderen er.

Innsiden av gjerdet ser ikke så helt galt ut.  Alperipsen hadde et angrep av laufall, men med kraftig nedskjæring og f…

Det er liv

Bilde
Det er liv i hagen, men det har vært så deilig å være nettopp i hagen , dermed så er det lite livstegn i den digitale verdenen.

Her er en liten smakebit på det som gleder mest i Eplehagen akkurat nå.

Et par solhatter - den rosa tror jeg heter Magnus og den hvite heter White Swan.  Den siste er ny av året,og jeg har den også som frø.  Årets forsøk på å så denne var mislykket, men heldigvis så finnes det hagesentre.    Jeg håper også at Double decker  gjør sin entre, den har jeg ikke sett i blomst og håper den overlevde vinteren.  Den er plantet ved siden av Magnus, men det gjør det ikke så enkelt å se om den kommer eller ei.  En liten tabbe det.

Den hvite høstfloksen har vist seg fram og den rosa og lilla følger hakk i hel.  Disse har blitt flyttet og herjet med så gleden er stor når de kommer så fint tilbake.

Astibene skal ommøbleres litt mer, nå er de plassert for langt bak i beddene til at man kan se dem.  Klassisk feil og litt synd at floksen skjuler de nå når går i blomst.  Mør…

Austinrosen - Heritage

Bilde
Denne vinteren har vært tøff mot rosene i mange hager.  Det var allerede mange roser i Eplehagen da vi overtok og vi har ikke vært så snille med dem i året som gikk.  Klatreroser ble klippet helt ned slik at muren kunne få et tiltrengt malingsstrøk. Andre roser ble flyttet pga bygging og graving, men allikevel så kommer de opp og gleder nå med sine flotte blomster.  Bare et par stykker klarte ikke mishandlingen.  Det viser litt hvor tøffe roser kan være. 

Jeg kjøpte to nye roser i fjor på sensommeren for å plante på den øvre plassen.  Jeg plantet de sammen med klematis.  Klematisen har jeg ikke sett noe til denne sommeren, men rosene, de kommer. 

Austinrosen Heritage ble kjøpt fordi den er så  sart og romatisk, i motsetning til de andre fargesterke primadonnaer som holder hoff i Eplehagen.  Men for å komme til sin rett måtte den plasseres med omhu.  Den kler uteplassen godt og står fint til huset og plassen den har fått i hagen.  Når prosjekt rosebue med Lykkefunn er på plass (nest…

Dahlia - for første gang fra knoll i Eplehagen

Bilde
Jeg kjøpte noen Dahlia i fjor og ble betatt.  Dessverre så skjønte jeg ikke før det var seint på sesongen at de som masseproduserer stiklinger, dyrker de i trange plastnett slik at knollen ikke kan utvikle seg.  Det var så skuffende og det var skikkelig leit å kaste plantene på komposten når frosten kom. 

I år kjøpte jeg noen knoller og de ble startet innendørs.  De var bare en knoll som ikke kom med noe grønt.  Alle de andre har fått plass i Solbeddet , sammen med roser og zinnia, oljeplante og litt annet.

Her er de to Dahliaene som blomstrer for første gang og vennene deres.  Den med mørkt bladverk er 'Dragon Ball' , og så er det den andre som jeg ikke har notert meg navnet på.  De som står med knopper i bakkant er en Dahlia cactus mix - spennende å se hvilke farger de kommer med. 


Rosene er i gang

Bilde
Det var litt å juble over når det første rafset var gjort i hagen.  Rosene er i gang.  Ja, faktisk så er vel iallefall tre av dem over sitt beste allerede. 

Lykkefunn må ha vært fantastisk spesielt når knoppene åpnet seg.  Til neste år så håper jeg at jeg får se den fasen også.  Den er uansett utrolig blomsterrik og har et godt debut år.  Klematisen jeg plantet som selskap ser jeg ikke noe til - så der tok nok barfrosten et offer.

Det er morsomt å se at den røde nellikrose 'F.J. Grootendorst' kommer seg etter flyttingen.  Den har bare halve høyden ennå, men det blir nok bedre etter som den får vokst seg til.

Rosebeddet eller forsøk på flammebed i solveggen har blitt frodig og flott på de to ukene jeg var borte.  Her var det ikke noe ugress en gang.  Det er nok litt vel tørt her og planen er å få opp et vanningssystem som vanner noen få minutter hver kveld.  Da blir det nok veldig god vekst her.  De røde rosene i dette beddet har jeg ikke noe sortsnavn på - de stod her da j…

Utenfor hagegjerdet...

Bilde
To uker med deilig seilferie er over, og derfor har det vært total stillhet fra min kant en liten stund.  Nå er jeg tilbake på en feriestille jobb og hverdagen er såvidt i gang.  Hagen har måttet greie seg selv og det var med blandede følelser jeg tok en titt på hagen i går.  Heldigvis har det aller meste klart seg. Kommer sterkere tilbake med bilder fra hagen når jeg har fått vannet, luket og klipt litt...
Seil, sol, sjø er en ganske god kombinasjon når man er borte fra hagen.  Ønsker en fortsatt god sommer til de som titter innom!