Innlegg

Viser innlegg fra august, 2013

På husmorskole

Bilde
Det har vært stille fra min kant , men forklaringer er at jeg har vært på husmorskole !  
Jobbseminar i fantastiske omgivelser på Hovde gård på Ørlandet i uken .  Hovde gård er en gammel husmorskole som er gjort om til hotell- og konferansesenter.    Jeg tok en liten runde med fotoapparatet i uteområdene. Gårdsplassen har flott brolegning, liten fontene og roser - romantisk og stemningsskapende.  Alt var bare helt riktig på dette stedet - bygningene, hagen, interiøret, maten og drikken  - og ikke minst selskapet :))
Det har vært et stort arbeid i å renovere den gamle husmorskolen og det var morsomt å se hvor lekkert og omtenksomt dette var gjort.  De nye delene tar ikke glansen fra det gamle.  Den gamle husmorskolen er bygget omtrent på samme tid som huset vi renoverer og det var inspirerende å se resultatet. Veldig mange detaljer er bevart og eierne har vært tro til det opprinnelige i oppussingen.  Bygningene er storslagne og flotte.  Vi var til og med heldige med været - bedre blir…

Dahlia er kule planter

Bilde
Her er favoritten - en enorm blomst, iallefall 20 cm - lakserosa og med hvitrosa spisser.  Ganske kul , eller hva ?

Jeg har trodd jeg har vist fram denne før på bloggen, men her er altså den riktige
'Color Spectacle'.

Ha en god dag videre !Eplehagens akeleier

Bilde
Akeleier er av de mest sjarmerende plantene jeg vet.  Stor variasjon i farger og størrelser.  Mange akeleier er kommet til Eplehagen, men ikke så mange som kom i blomst i år.  Det betyr forhåpentligvis at det er mer å glede seg til for neste år.  Her er årets grasiøse akeleier i en liten kavalkade.Pasteller i august

Bilde
Det er ikke bare knæsjfarger i Eplehagen - det er plass for pastellene også.  Et bed ved den øvre solplassen er reservert de sarte tonene i fargeskalen.
Plantene her er cosmos, Austin rosen Heritage, kjempeverbena, sølvblad, prydtobakk, oljeplante, mahonia, erteblomster.

Heritage setter an fargen i denne komposisjonen, og erteblomstene følger på.  Cosmos gir volum og holder samme fargeskala.  De andre plantene gir egentlig bare volum og fylde - ja bortsett fra kjempeverbenaen som bare svever over.

Notater for neste år :  Mer verbena og de skal plantes inntil rosen.  Mer Erteblomster - de trenger mer støtte - støtte må planlegges fra våren når det ikke er så mye annet grønt. Dufter sensommer , veldig god duft. Cosmos - ja takk ! En deilig voluminøs sommerblomst som fyller i beddene med luftig bladverk.  Valmuer - ja de holdt stand lenge - og var i grunnen fine tidlig - før erteblomstene kom i juli-august.  Plantes nærmest gjerdet slik at når bladene blir stygge, så dekker cosmosen de…

Forvirret julerose

Bilde
Jeg ventet ikke riktig at denne julerosen skulle komme i blomst i juli/august, men jovisst det gjorde den.  Denne ble innkjøpt fra Garden living (hagemessen) og heter etter mine notater  Helebourus niger (hybridicus)- Double Ellen Picotee.
En yndig skjønnhet 

Sukkertøy for øyet

Bilde
Ved Eplehagens inngang er det sukkertøysfargene som dominerer i august. 

Floksen har hovedrollen og får hjelp av buskmurens knall gule blomster til å lage fargefest.  Salvien er elegant sammen med floksen. 

Stikkord for neste år er bare mer - mer -mer !

Astibene er gjemt - ett par av de må deles og få plass litt lengre framme i beddet. 
Cosmos fyller fint hele sommeren - så ja de skal få være med videre.  Liastris vises ikke på bildene her, men en tue fra et annet sted i hagen skal få flytte inn her. Fargen er flott sammen med den fiolette floksen.
Flammebed - første forsøk

Bilde
Det var mye flott i Eplehagen da vi overtok, men så overtok hagegalskapen eierinnen. Utgangspunktet her var et bed satt sammen av roser  og hvit floks .  Beddet opplevdes som litt kjedelig det meste av sommeren i fjor.

Et par av rosene gikk ut i løpet av vinteren som var, men heldigvis så overlevde rosen som gav inspirasjon til fargesettingen.  Jeg er ikke helt sikker på navnet, men jeg tror det kan være 'Troika'.

Ellers så er plantene fra frø og georginer fra knoll.  På hagemessen kjøpte jeg oljeplantefrø fra Garden Living -  Jeg sådde 4 frø og det ble 4 planter ut av dem. De er morsomme bladplanter synes jeg.   De tre som står i flammebeddet er flotte og trives godt i den lune veggen.  Spindelzinnia og Zinnia , purpurøye sådde jeg også.

Så langt så er jeg godt fornøyd med utviklingen av dette beddet, men alltid rom for forbedringer. Til neste år skal jeg legge til noe mer gule blomster - gjerne lave i forkant.  Det ble litt mange høye som kniver om plassen. Georginene skal …

Skoghagen i august

Bilde
Det har skjedd mye de siste dagene og alt var ikke så lett å planlegge.  Det største og viktigste er at yngste bonussønn har fått skoleplass og flytter hjem til Norge for å studere.  Riktignok langt unna faren og meg, men vi tror han kommer til å få det veldig fint på studiestedet han valgte.   Utfordringen nå er å finne et sted å bo for ham.  Det ordner nok far og sønn når de er på studiestedet, men dette ble selvsagt det vi har brukt tiden på i helgen.

Huset i Eplehagen har også vært i fokus de siste ukene.  Jeg har fått hentet endel av bøker og sånt som var pakket ned på et lager.  Nå tømmer vi det eksterne lageret og kjelleren er full.  Det føles som om jeg er på et sted mellom søppeldynga og
 julekvelden.  God å få noen savnede ting på plass og sortere ut ting som skal på loppis og i søpla.  Viktig at det som skal til loppis også er litt organisert for å lette jobben til arrangørene. 

Ingenting av dette er så bloggbart, så her kan dere kose dere med litt stemningsbilder fra skog…

Og så kom regnet

Bilde
Utsikten fra huset, er det jeg setter mest pris på i tillegg til hagen.  Jeg liker å se ´været´ - her er dagens tordenvær på vei inn mot Oslo.

Det er kampen lyset mot mørket - intenst og dramatisk .

Flott , ikke sant?


Fasinasjon , overraskelse og litt skuffelse - Riddersporer

Bilde
Jeg er ganske fersk hagenerd og det hender ganske ofte at jeg går i baret.

Den siste tabben var at de sneglespiste spirene av den rosa riddersporen faktisk var ettårige.  Upps - de er ikke store nå og spireprosenten var heller ikke helt på topp, så her blir det ikke mange rosa riddersporer.

Jeg hadde sådd disse i den tro de var av staudetypen av riddersporer. Og deretter ble liksom alt galt, ikke ville de spire skikkelig.  Jeg kuldebehandlet og de kom med noen spirer.  Da jeg satte de ut, så ble de offer for sneglene og vanningen gikk litt dårlig i ferien, vel så oddsene er mildt sagt nesten fraværende for suksess. 

Så nå har jeg plantet dem ut i beddet like før en skikkelig regnskur, så får vi se om sneglene tar resten.  Jeg fikk iallefall ryddet i såpottene og plantekroken.

En stakkar blomstrer med en ranke, og det helt vannrett. Blomstene er da riktig søte heldigvis, men om jeg tar meg bryet og sår resten av frøpakken neste år det er jeg ikke så sikker på. 

Jeg sådde også sta…

Ny trapp

Bilde
Jeg har egentlig forsømt meg litt på å vise fullførte prosjekter eller kanskje heller nesten fullførte prosjekter. Her er den nye trappen vi fikk laget like før sommerferien.  Det er restene av den gamle hovedtrappen som har fått nye trinn i impregnert treverk.  Betongvangene ble malt hvite og det ble grunnmuren også.  Det ble mye koseligere enn den umalte grå muren begge deler hadde før.  Rekkverket går ikke helt inn til veggen, men det skal det nok bli en fiks på etterhvert.  Området i forkant er gravd opp og her skal det inn ny jord og nye heller.  I enden ønsker jeg meg et 'gitter' av samme sort som vi har under terassen og trappa på forsiden. Gitteret tenkte jeg kunne få skjule vedstabelen og annet rot.  Det vil også avgrense rommet litt.  Det finnes ingen FØR bilder av dette prosjektet ettersom utgangspunktet var helt grusomt.  Godt med alt som er ferdig :))

Krukkegleder i Eplehagen

Bilde
Med byggeaktiviteter inne og ute så er det ikke alle steder som helt kan bli ferdig hage eller blomsterbed.  Krukker er da gode å ha.    Der kan jeg plassere litt blomsterglede. Om det er på hovedtrappa, som bare er noen lecablokker inntil videre , eller i det som skal bli skyggebeddet på nordinngangen.  Sommerblomster fra frø og stiklinger , og noen innkjøpte planter av året har bodd i disse krukkene. 

I kollasjen kan man se MillionBells fra stikling, Cosmos 'Candy Stripe' fra frø, Fuchsia, flittige lise, hosta i skyggen.  Pelargonia, salvie, lavendel og verbena i sola.  Pelargonium peltatum  Royal Amethyst  som aldels ikke var lilla , men veldig rosa. Mer Fuchsia 'Beacon'- disse overvintret fra i fjor og har følge av stauder som skal ned i beddet i skyggen. Cosmos 'Candy Stripe' igjen og en Fuchsia 'Tom West'.Heuchera - favoritt ?

Bilde
Jeg har likt heuchera lenge, mest fordi de overlevde under trange kår i krukker i gamlehagen.  Fargene på de flotte bladene og alle de forkjellige sortene man kan få var fasinerende. 

Jeg har omsider fått litt oversikt over Heucheraene jeg har kjøpt tidligere og hva som har overlevd.  Det er egentlig litt trist å få den oversikten.  Jeg tror den veldig våte høsten og siden vårtørke tok livet av 2 sorter Heuchera hos meg, og satte tilbake kraftig resten.  De skal jo være ganske fordringssløse planter og jeg har en hage som er ekstremt godt drenert, men ventebeddet var åpenbart ikke noe godt sted å vente i.

Det andre jeg sliter med ar at jeg klarer jo ikke å mikse disse Heucheraene slik at det blir sånn som jeg vil, det har blitt litt disharmoni mellom de forskjellge bladfargene. Plantene står også litt her og litt der og de er litt for små til at det gjør susen. 

Jeg må rett og slett ommøblere litt i hagen.  OG jeg leter etter inspirasjon for å gjøre dette slik at det blir akkurat …