Innlegg

Viser innlegg fra februar, 2014

Tålte de vinteren ?

Bilde
Det er alltid spennende å se i beddene når snøen går.  Er det noen planter som viser tegn til liv?

Her er noen av fjorårets nye steinbedplanter som tydeligvis holder på å våkne til liv. 

Den øverste raden i kollasjen er fra sommerfloret i fjor , og de litt mer kjedelige bildene under er tatt for et par dager siden av de samme plantene.  Og det er så gledelig å se at det står til liv !  Det er bare å håpe på at de får seg en god vekstsesong i 2014 slik at jeg kan få store flotte puter av disse plantene.  Allerede nå virker hagesildre (saxifraga) å ha lagt godt på seg, hageputene (aubrieta) er litt mer skrantne så langt.  Hageputene ble også elsket av sneglene så de må passes ekstra godt på etterhvert.

Status etter ett par uker i frøsådden

Bilde
Jeg liker litt sånn instant respons når jeg dytter frø i jorda.  Aldeles ikke ofte det skjer , men sånn som dette er tilstanden pr dagens dato, et par uker etter sådd.  Forøvrig så ble bildene helt pyton i blå rødt lys , men sånn er det vel med plantelys.  Jeg gjorde et forsøk på å justere fargetonen, men det ble ikke helt vellykket.  De 'store' plantene er 'jukse-stiklinger' fra Plantasjen, altså ikke selvsådd.  Tomat , agurk, jordbær , verbena og en sort til som er borte fra hukommelsen. 

Tilbake til godsakene :

Aubrietta - hagepute spirene ble nok litt vel lange og slengete da jeg var borte.  Kanskje jeg bare burde starte på nytt for de var jo spirevillige og nå har jeg lys.

Lammeøre hadde litt samme tilstanden etter de få dagene borte, men de ser ut som om de legger på seg sakte i det nye lyset og lavere temperatur.

Salviene er jo morsomme - de popper opp med sunne gode spirer, måtte hellet vare ved :)

Kolibrimynten har også kommet seg fint synes jeg - her er de…

Vårglede i vente - her er litt av fjorårsgleden

Bilde
Små spirer titter såvidt ut av jorda her ennå, og da kan det kanskje være på sin plass med et lite tilbakeblikk? 

Som en sann maximalist så burde jeg selvsagt ha MYE mer løk for at det skal se akkurat ut som jeg vil ha det.  Gleden over de små vårløkene er stor, selvom jeg hver vår tenker at jeg skulle hatt dobbelt (eller 100 ganger) så mange løk i jorda høsten før. 

Først ute hos meg er irisene. De blå er sikkert noen trofaste tøffinger, for de har nok vært lenge i hagen.   Det er mer spennende å se om noen av Katharine Hodgkin irisene vil komme iår også.  Foreløpig ser jeg ingen tegn til henne.  De andre våririsene ivrer opp av bakken. 

Vårprydløk (Puschkinia scilloides libanotica) ble en favoritt og jeg fylte på med mer i fjor høst.  Håper jeg får et helt teppe fullt av denne i inngangsbeddet.  Den er rett og slett yndig.  Den holder seg godt i skjul ennå, men den kommer nok snart med bleke blader opp av jorda. 

Snøstjernene (Chinodoxa) i hvit, blå og rosa ble også en vinner s…

Sålisten begynner å ta form - del 3

Bilde
Nå har jeg virkelig gjort en investering for å forbedre utellingen på nåværende og framtidige frøsådder.  Jeg har kjøpt plantelys!

Spiringen var godt i gang da jeg kom hjem fra ferie og det hastet å få skikkelig vekstlys på plass. Nå har jeg fått hengt opp vekstlys under kjellertrappen - der er det ganske kjølig , og ikke så varmt som vaskerommet der spirene får starte livet.

Her er dagens sådd.  Jeg har tidligere prøvd meg på solhatten, riddersporen 'Blue Donna' , Meconopsis.  Riddersporen fikk jeg til, men ikke de to andre. Jeg har imidlertid allerede en en plante av den hvite solhatten i hagen.  Nykommerne er:  Blodbeger, jeg er nok litt seint ute, men vi kjører på.  En hvit lupin ' Gallery White' og til sist Akeleiefrøstjerne.

Bildene er en blanding av egne bilder, og produsentenes, bortsett fra de hvite lupinene , som jeg har funnet hos Marit s hagedagbok  (klikk på linken så kommer dere til det orginale innlegget). Akeleiefrøstjernen fikk ikke være med på bild…

Sol , bare sol

Bilde
Sommeren 2013 var sommeren som hadde de fantastiske solnedgangene - det var en fryd å ha kvelden på sjøen når himmelen ble farget i gull og blodrødt.


Solen går også ned i Marrakesh - dette er tatt for bare noen få dager siden. Magisk!

Dette er delt hos Rosor og Bladloss og hos Vivi's helgegleder # 56

Det livner i lundar

Bilde
Dette er kontrastenes tid. Bildene fra forrige innlegg tok jeg i går på hytta og disse er fra i dag i hagen hjemme.

Jeg våkner til fuglekvitter om morgenene nå.  Det er jo et tegn på at våren er nærmer seg.  Eplehagen er omtrent snøfri og det er liv å spore i de mange vekstene jeg har i hagen.  Det titter opp noen løkvekster her og der.  Men også en og annen staude har noen grønne blader.

På bildet øverst håper jeg det er ridderpore, men det kan også være en klokkeblomst - Campanula grossekii.  Den første har jeg sådd selv og den andre har jeg kjøpt som frøplante på hagemessen.  Riddersporen kom med en klarblå blomsterranke i slutten av sommeren i fjor. Klokkeblomsten har jeg ikke sett i blomst i det hele tatt.  Det er iallefall spennende å se hva som kommer.

Så er det nok narcissen Mount Hood som titter opp på bildet øverst til venstre.  Ned til høyre så kommer hortensiaen fra goodiebagen fra Plantasjens vårfest på Operataket med nye skudd og ved siden av den så er det en oransje …

Gråværsstemning

Bilde
Fra fyrrig rød fotokollasje til grått, men det er jo vakkert med en mer dempet palett også.

Fler helgegleder finnes hos Vivi - helgegleder #55
Rødt og rosa

Bilde
Det bare må bli en rosekollasj fra Eplehagen i anledning Valentindagen. 

Ønsker alle en fin dag - med eller uten kjæreste.

Hos Helena i bland bladloss og roser finner dere mer rosa og rødt.


Sålisten legger på seg - sådd 2

Bilde
Da blir det vår i Eplehagen i år også - del 2


Flittiglise, symphony white f1HAGEPUTE, AUBrieta, RED CASCADEÅKERRIDDERSPORE, Delphinium Consolida ´Rose Queen´PRAKTSALVIE, Salvia splendens, Blaze of fire ULLSALVIE, SALVIA FARinacea EGENhøstede frø fra BERGløkALLIUM

De frøene jeg har sådd i kveld prøvde jeg også i fjor.  Det var litt varierende resultat, men Flittiglise, praktsalvie og ullsalvien kom med blomstring, etter en lang flott sommer.  Ullsalvien må toppes om de kommer seg i år. De ble litt stenglete.   Åkerriddersporen kom veldig seint, derfor sår jeg tidlig nå i håp om sommerflor. 
Jeg prøver også å så noe annet , som er første gang for meg. Jeg har sådd alliumfrø høstet fra hagen.  Kanskje de kommer , kanskje kommer de ikke?  Den som venter får se. Endelig flyttet inn i nytt soverom

Bilde
Vi har tatt et stort skritt i å bruke mer av huset.  Nå bor vi virkelig oppi oppussingsprosjektet, men fikk en mye større opplevelse av luft og rom med å flytte ned.

Det er fortsatt en hel del som mangler på at vi kan si oss ferdig og derfor ingen bilder fra rommet. Blant annet mangler vi en skaprekke - nå er alle klær i dagligbruk lagret i en Expedit hylle fra IKEA.  Det blir nok fort et irritasjonsmoment i hverdagen , så da kan jeg bare håpe på at vi kan få tatt noen snarlige beslutninger om hva klærne skal henges i. Ting tar nemlig tid når det kommer til store innkjøp, det er så mye fint (og det fineste er som regel også dyrt).  Resultatet er akutt beslutningsvegring.  Jeg synes det er mye lettere å si hva jeg ikke vil ha, enn hva jeg vil ha, bare for å komplisere mer. Typisk eksempel er at siden rommet er stort så synes jeg ikke det skal være skyvedører, men han jeg deler rommet med han synes det er en god ide.

Så hva ønsker vi:  stilen på dørbladene skal være klassisk, men ikk…

Første runde med sådd

Bilde
Da blir det vår i Eplehagen i år også.

De første frøene kom i jorda i kveld.

Her er de :

AGASTACHE AURANTIACA - Oransje KolibrimyntE VERBENA BONARIENSIS - KJEMPEVERBENA STACHYS BYZANTINA - LAmmeører


Nytt bad med tapet

Bilde
Her er det ikke så mye haging på gang foreløpig, men litt blomster på vårt nye bad har det blitt.

Deilig med en flink pappa som kommer på besøk med arbeidsklær.  Her er en liten titt på et av badene som har fått litt tapet.  Det er deilig å kunne vise noen fullførte prosjekter. 

Her kan dere se litt av ideen i utgangspunktet - jeg vaklet mellom romantisk eller litt strammere.