onsdag 14. oktober 2015

Lampefeber

Vi har hatt et langt hvileskjær på oppussingen og i hagen har vi gjort det som må gjøres, men vi har ikke vært helt uten prosjekter.

Jeg har ligget og snust rundt på finn.no etter lamper som kan passe i huset fra 1925.    Det har ført til at jeg har fått lampefeber.   Det var helt ok og fungerende lamper  allerede på plass i huset, men jeg syntes de manglet det lille ekstra.  Oh boy, det var mye artig som folk hadde til overs - over 20 lamper har flyttet inn hos meg ! De fyller opp i kjelleren og vaskerommet.  Nå har jeg nok prosjekter for lange tider, og jeg har også nok lamper herfra til evigheten...  er det noen som har lyst på noen gamle kobberlamper så er jeg helt sikker på at vi kan bli enige.  

Gamle lamper er ofte ikke helt i orden. Det kan være gamle trådledninger som er direkte brannfarlige, eller lampekupler eller skjermer som er borte.  Messing og kobber trenger en puss, eller at smijern ruster er heller ikke uvanlig å se på lamper som har ligget på loft eller i kjeller.  

Det som fasinerer med disse lampene er at de er så solid laget.  Alt kan fikses og repareres, det kan man ikke med de nye lampene som har mange deler i plast.  Knekker man en bit av lampen , så er det over og ut.  

Jeg har også surret rundt på mange bruktmarkeder og loppemarkeder for finne deler til disse lampene. Det er særlig utfordrende å finne like glasskupler der det skal være flere av samme sort, eller kupler som har riktig dimmensjon. Det er så mange forskjellige størrelser.  Her er en lampe som har flyttet inn på tenåringsjentas rom.  Hun er mer enn lei av disse lampene mine, men hun var rask til å si at akkurat denne lampen kunne henge hos henne.


Så hennes nye/gamle lampe får starte denne lille serien av gamle lamper i huset i Eplehagen.  Denne lampen er i brennbehandlet messing.  Den hadde fått nye ledninger , men porselensfestet er orginalt. Glasskuppelen manglet, jeg brukte vel ca 4 måneder før en som passet dukket opp i en bruktbutikk.

Det var vanlig i starten på 1900-tallet at det ikke var skjermer på lampene .  Heldigvis har vi nå fått mange nye muligheter med moderne lyspærer.  De bruker lite energi, men gir mye lys.Den var helt perfekt til lampen denne lampekuppelen. Kupplene er i glass som er så skjørt og som går i stykker ved den minste belastning, derfor er mangler ofte slike gamle lamper disse delene.Dette bildet var skikkelig uskarpt, men viser allikevel at det ble stemning med lys i lampen.
3 kommentarer:

  1. So pretty. It's wonderful that you were able to find lamps appropriate to the time of the home. xoxo Su

    SvarSlett
  2. Hei!
    Det høres veldig spennende å lete og finne. Og særlig å finne lamper som er tidsriktige.. Kjempefin lampe. Anne

    SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...