torsdag 20. september 2012

Det er store ting på gang i Eplehagen.Halve sommeren gikk med til å bygge mur.  Den ble flott, men kostbar pga antall timer det tok å bygge den.  Materialene hadde vi allerede i tørrmuren som stod der fra før.  Resultatet ble kjempefint synes vi.  Bare elektrikerjobben igjen - koble på strøm og lamper så er den fiks ferdig.   Vi kaller inngangen borggården nå.  Vi ser for oss at det kan være et supert sted å ha hagefest.  En presenning festet i huset på skrå over, så kan det regne så mye det vil. Her kan man sitte tørt og i ly. 

 
 
 
Ferdig mur - bare litt belysning som gjenstår.
Nå holder vi på med en liten plass foran terrassedøren på andre siden av huset.  Her har vi gravd ned til fjell og lagt armering.  Samme stein som den store muren er lagd av ble brukt til trinn.  I tillegg så hadde vi noen heller på øvre terrasse som vi tok opp av gresset. Spylte og la i betong på flaten foran døra.  Det var viktig å få et dekke som holder vann og sprut unna veggen på huset.  Vi innstallerte også utevann på dette hjørnet av huset i forbindelse med oppussingen.  Dette har jeg ikke fotografert. Rett og slett for at det går så fort at jeg nesten ikke henger med.

Nå bruker vi resten av steinen til å terrassere hagen noe mer.  Bygger tørrmurer som gir litt flatere områder hist og her.
Inngang og tørrmur før riving. 
Ny mur er ferdig, men ikke ny trapp og inngang.
Slik så det ut før vi startet. Det er litt åpnere og ryddigere nå.
F.J.Grootendorst rosen er flyttet til den andre
siden av gårdsplassen.
Det beste overraskelsen var da vi rev trappen til glassverandaen, så var det også masse stein i den også.  Vi tømte den for stein og bygger opp igjen i treverk.   I hulrommet under plattingen så får vi et sted å sette fra oss  papir og plast innsamlingssøppel mellom hver henting.  Det blir helt knall. 

Vi snur i tillegg trappen slik at hovedinngangen innerst på gårdsplassen får mer vekt visuelt.  Trappen fra glassverandaen går da ned mot den andre siden av hagen. 

Måtte flytte tre roser og masse løk i denne prossessen , men det får jeg heller tåle.  Tujaen som var 5 m høy er nå borte og vi fikk lys inn i stua.

Trappa til Glassverandaen som nå er helt borte.
Til høyre kan litt av tujaen anes, men den er
borte nå.
Gravemaskinen kommer i dag for å grave fundamenter til ny hovedtrapp og til glassverandatrappen. Han må også grave over gårdsplassen for å få lagt dreneringen fra muren til skråningen.  Den virker i det minste - vannet står ut av røret når det regner.  Nedgravingen må gjøres før vinteren ellers fryser jo alt i stykker. 

Det er handlet inn granittstein som skal brukes i gårdsplassen foran kjellervinduene.  Gravemaskinen tar kanskje også den gravejobben, eventuelt så er det tryggere med håndkraft ved disse vinduene. 

 Håper graveren også får bort tujarota ved glassverandaen.  Og lønnen ved innkjøringen, som var villvokst og på vei inn i strømledningene .  Den er bare stammen igjen av. 


Den flotte gamle syrinen på høyre side av glassverandaen ble redusert med en tredjedelsstørrelse.   Det måtte til for å få en bredere sti rundt huset.  Stien ble bygd opp som en tørrmur også.  En haug med forvokste Rugosa roser som stod ved den nye tørrmuren er plassert i tilhenger til bortkjøring.  Nå har jeg et tomt bed, som riktignok trenger litt bedre jord før nye planter kan flytte inn. 
 
Stien blir lagt i gresset med Oppdalsskifer som tråkkheller. 
Alle bed i hagen har runde elvestein som omramming. Disse tar jeg opp og flytter til skyggesiden av huset som ikke skal ha så mye vegetasjon på grunn av drenering. Steinene gjør seg godt der. I hagen var det ingen som så dem. De var totalt overgrodd.  Som erstatning for elvesteinene ønsker jeg meg Everedge til å kante beddene, som ikke får tørrmur rundt seg. 

All denne flyttingen av planter og nedsaging av trær og beskjæring av busker gir mye kvist og kvast.  Så jeg har fått gjennomslag for ny kompostbinge i den nedre skråningen.  Det er også en jobb utført de siste ukene. 

Det har rett og slett skjedd en hel del i Eplehagen. 12 kommentarer:

 1. Så mye dere har fått gjort. Muren ble kjempefin! :-)

  SvarSlett
 2. Åhh, må si dere har jobba :) Det blir kjempefint. Elsker sånne murer, de er skikkelige å ikke sånn juks om du skjønner.
  Ha en finfin torsdag.

  SvarSlett
 3. Så mye dere har fått gjort Anne Karin! Og resultatet ble jo kjempeflott! Steinmurer virker så sterkt og solid, samtidig som det glir perfekt inn i hagen! Imponerende!
  Ideen med trappen høres jo også veldig flott ut! Det skal bli spennende å følge med prosjektet!
  Ha en fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 4. Takk for koselige kommentarer - godt å ha litt sånn heiagjeng på sin side. Det er jo ikke vi som har gjort jobben - til det har vi fått noen flinke karer, men lommeboken går litt i minus for tiden kan man trygt si.

  Den gyldne regel om at alt blir pi-ganger så dyrt som man tror, gjelder også i Eplehagen.

  SvarSlett
 5. Så fint det ble. Velkommen innom meg også:)

  SvarSlett
 6. wow! Så fint dt har blitt hos dere
  Kjempeflotte murer, og deilig med en sånn lun plass som du kan spenne segl over :)

  Smart å snu trappen også, utrolig hvordan sånne små ting kan gi stor forskjell.

  SvarSlett
 7. www.hagenvedhavet.com23. september 2012 kl. 09:41

  Jeg er helt enig.
  Det der ble en staselig mur :)

  SvarSlett
 8. Jeg er helt enig.
  Det der ble en staselig mur :)

  SvarSlett
 9. Å så lekkert ,en steinmur gjør så mye ut av seg ,,det må jo bli party der,,

  Så fint du har det og så fine blomster . Nå er det siste innspurt i hagen men høsten er en fin tid å gjøre ferdig små og store prosjekter.

  Ha en fin dag , Maritklem.

  SvarSlett
 10. Så fin borggården ble! Kan tenke meg hvor trivelig det blir en lun sommerkveld her!

  Tusen takk for kommentar hos meg...et hvitt bed er virkelig anbefale!

  Fine roser du har!! Jeg har plantet noen i sommer å håper de lever til neste sommer også!

  Ha en fin dag!
  Anne Marit

  SvarSlett
 11. Hei skjønne
  Tusen takk for oppmunntrende ord på bloggen,ble godt humør jeg ;)
  Jeg tar fast D-vitamin heldigvis,men visste ikke det du sa :) Takk
  Må du ha en flottis dag :)

  Klemmer Bente ♥

  SvarSlett
 12. Så fint det blir! Eg flott mur:) Ser og høres ut som mye arbeid, så flinke dere er som setter i gang og får det gjort.
  Hyggelig at du tok turen innom bloggen min.
  Ha en fin onsdag.

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...