søndag 25. mai 2014

Hagen i slutten av mai

Søndager er deilige.  I dag fikk jeg tatt en rask tur til Vårtreffet i botanisk have.  Etter tips fra Bille for litt tid tilbake så fikk jeg det heldigvis inn i kalenderen.  Jeg fikk fatt i noe som hadde stått på ønskelisten lenge.  Fjellkvann.  En tur på Færøyene fikk øynene min opp for denne planten.  De har tatt vare på de gamle norske mattradisjonene og det var flere steder man kunne se kvann utenfor de gamle husene.

Solbrud har også stått på ønskelisten, og den flytter straks inn i et bed i Eplehagen.

Akeleiefeberen herjer og en dokkeakeleie og en fiskekrok akeleie kan holde resten av balletten med selskap. Akeleiene som hoder showet i gang nå kan nytes under.  De to som kom i hus blomstrer nok ikke før til neste år.  Akeleiefrøstjernene er også lekre synes jeg og den gule har jeg ikke sett før.  Men den får stå i sola ved den røde vrihasselen.

Ellers så var kampen igang igjen - sneglekampen.  Et uttall av babysnegler er overalt og noen få store har hatt gode dager så snart det ble litt fuktigere vær.  Noen frøplanter av salvie er bare skjelettet igjen av. Heldigvis er det mer gleder enn sorger tross alt.

Det er et langt stykke fra Chelseas show hager til min Eplehage, men den siste er min. Jeg kan glede meg over den hver dag i årene som går og den er litt forskjellig hver eneste dag.   Og om det er litt ugress og uorden her og der, så er det helt og holdent ekte og levende , og min lykke.

Ha en deilig dag videre!
Aquilegia oxysepala var. Kansuensis-fiskekrokakeleie - nyinnkjøp

Kollasje:
Aquilegia canadensis Oransje og gul
Aquilegia ´Winky Double Red-White´
Aquilegia × cultorum Mckana Giants 
Resten er ukjente - den hvite kan være en hvit Barlow.Aquilegia vulgaris plena 'Clementine Red' - nederste bildet

10 kommentarer:

 1. Så mange flotte akeleier du har! Fiskekrokakeleie har jeg faktisk ikke hørt om før, men det sier vel noe om fasongen på blomsten? Jeg har også mange, men kun en som har startet blomstringen.
  Nydelige bilder du viser fra hagen din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Aquilegia oxysepala var. Kansuensis-fiskekrokakeleie . Jeg har heller ikke sett/hørt om den før, men den ser fin ut på bilder.

   Slett
 2. Du har så mange flotte akeleier! Fiskekrok akeleie var nytt for meg også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje jeg fikk med meg en skatt fra botanisk haves venner? :D jeg tror sannelig ikke jeg vet om noen som har så mye i hagen sin som deg :)

   Slett
 3. Jeg har heller ikke hørt om fiskekrokakeleie :) Så langt dine har kommet allerede! Jeg venter fortsatt på mine, og er spent på flere som blomstrer for første gang. Elsker akeleier:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en solbakt skråing som jeg har hage i - og akeleiene liker seg i sola, men de kommer og går fort - det er prisen ... Men for en følelse det er når de kommer i blomst første gang! Alle de viste akeleien blomstrer for første gang i år.

   Slett
 4. Heisan. Synest det siste bildet var veldig fint -fine farger og bladformer. God stemning ,. sånn eg liker i alle fall. Takk for titten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha - det er et bed i stadig forandring. Alliumene er fine , og så holder de rådyrene borte.

   Slett
 5. Nydelige akeleier. Mine står med knopper. Er det ikke godt med egen hage. Den skaper en selv! Snegler må en lære seg å leve med :-). Det siste bilde var flott! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 6. Hei! Akeleier er spennende. Det morsomme er at de kommer i så mange varianter. Det var mye bruk av akeleier på Chelseas i fjor også. Liker veldig godt det "tilfeldige" uttrykket.
  Er enig med Torill, den er nydelig. Her har de ikke kommet så langt, men jeg kan ane hva slags farger det blir. Visste ikke at alliumene holder rådyrene borte.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...