søndag 8. februar 2015

Skyggeinngang - hageplanlegging

Jeg har en liten nøtt å knekke. Den har igrunnen ligget og gnagd en stund og litt har vært gjort  sånn underveis.   Hvordan kan den vanskelige skyggesiden av huset gjøres mer innbydende?

Det er slik at vi ser rett bort på denne veggen når er på solplassen vår. Det er heller ikke det vakreste delen av huset å se på.  Topografien gjør at hele denne veggen blir som et stort hull. 

En falleferdig trapp er allerede oppgradert og gjorde inngangen mye mer innbydende.  Trappen er delvis gjenbruk av den opprinnelige hovedtrappen inn til huset.  Vi brukte betongvangene og rekkverket i smijern, mens trappetrinnene blir i impregnert trevirke. Tanken er at den også vil fungere som en sittetrapp.

Plassen utenfor døra ble gjort litt bredere slik at hele toppen flukter med det ekstra trinnet i betongvangen.  Her er det fint å bare sitte litt når man venter på noen.   Det ble også god plass til Fuchsia og andre planter når trappen ble litt bredere på det øverste trinnet.

Her kan dere se første steget på å fikse denne delen av uteområdet .




Jeg har prøvd å kjøpe planter med bladfarger som snakker med hverandre.  Blomstringen på de fleste av disse sortene har liten betydning siden blomstringstiden er så kort.  Derfor er det ingen krise at den gamle rhododendronen har blålilla blomster, mens jeg har prøvd å holde bladfarger mot gul/lime.

Bildene viser hvor lite denne rhododendronen trives der den var.  Riktignok var våren spesielt utfordrende da disse ble tatt, men stående i solsteiken i en grusskråninger er langt fra optimalt for Rhododendron.  Den er grønn og fin på skyggesiden, men fasiten om den trives får jeg først når vårtørken er overstått.

På tampen av hageåret i fjor så kjøpte jeg en variegert rhododendrom som selskap til den gamle som ble flyttet fra en utsatt plass i solen til skyggen ved inngangen.









Det som står øverst på listen er en oppfriskning av dette uterommets gulv.  Skiferhellene er greie nok, selvom jeg er mektig lei løvetann og annet ugress som tyter opp i mellom hellene. Så en innsats for å gjerne det uønskede og kanskje få noe morsomt å gro innimellom er ikke dumt.

Vi fikk malt gjerdet og laget litt større høyde fra bakken og opp til plankene i fjor sommer.  Når avstanden blir for liten så blir det mer fuktighet i gjerdeplankene og resultatet blir kortere levetid.

Hostaene er jo noen skikkelige vinnere for en flott frodighet der ikke solelskerne vil bo. De trives så langt bra i murbøtta på tredje året.  De legger jamnt på seg.  De bor altså i en murbøtte med god jord gravd ned i bakken. Jeg var redd for dreneringen til huset, derfor denne løsningen.  Dersom dere ser på bildene så kan dere også se elvestein innerst ved husveggen for å holde dette området så tørt som mulig.

En av de andre utfordringene i dette området er å få høyde på beplantningen - der har jeg ikke lykkest med ennå. Det hjalp selvfølgelig å flytte rhododendronen som hadde noen år i hagen fra før.  Og jeg har en til som kan graves opp og flyttes.


Heuchera 'Lime' og Heucherella tiraelloides ' Solar Eclips´ håper jeg kommer tilbake i år også. Jeg har også plantet en ivrig markdekker - vinterglans for å få en frodig basis i beddet. Frodig er vel fortsatt å skryte på seg noe som ikke er, men jeg håper iallefall på det resultatet med tid og stunder.

Flittiglise har vært fargeklattene for dette beddet de siste par årene.  Et par tre planter brer seg godt utover og trives godt i skyggen.  Fuchsia overvintrer jeg og jeg håper  de overlever i år også.  De står i potter rundt trappa og innimellom i tomrommene i beddet.

3 kommentarer:

  1. Anne, our landscapes are so different. To me your place looks positively magical, but to your familiar and native eye you can see what it needs. Nothing like that grows here, and our landscape is quite barren even when full compared to most environments. I'm sure what ever you do will turn out beautiful. xoox

    SvarSlett
  2. Lykke til med skyggeplanting. Hosta er en fantastisk plante og finnes jo i mange ,varianter både i størrelse, farge og tegninger i bladverket. Lett å bli litt "hekta" på den planta:-))
    Ellers har vi også plantet i bøtter som vi har gravd ned der vi har vært litt redd for drenering, eller at noe skal spre seg for mye.

    SvarSlett
  3. Jeg liker også hosta godt og kjøpte flere i fjor som står på skyggesida av huset vårt. Noen av dem skulle bli temmelig høye også: f.eks Hosta 'Green acres' og Hosta 'Sum and Substance', 100-120 cm høye i følge lappen på planta. Visste ikke at det fantes varigert rhododendron. Det var fristende!

    SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...