onsdag 31. oktober 2012

Siste nyplantingene dette året...

I går i tussmørket løp jeg ut i hagen - jeg er jo helt kronisk når det kommer til planteinnkjøp selv når det er korte dager og alt ser vissent ut.  Fem potter stod og hadde blitt helt bunnfrosne.  Så der stod jeg med snø over jorda og plastpotter som ikke akkurat var enkle å få av.  I kontorarbeidsklærne og pene støvletter.... ventet venninnebesøk må vite, og så jeg skulle bare ordne litt.

Spaden i jorda - planter jeg egentlig ikke aner så mye om - sol og skygge , tørt eller fuktig...

Det jeg plantet var:

Stor kubjelle - pulsatilla
Prakthumleblom - Geum Coccineum
Kongslys - Verbascum 'Flush of White'
Bergamot - Monarda Schneewittchen
Nikkefredløs - Lysimachia cil.  'Fire Cracker'

Fargene går litt om hverandre fant jeg ut da jeg sjekket hva jeg hadde kjøpt.  De fleste er plantet i et ventebed.   De får stå vinteren ut og heller få et nytt sted å bo til våren.

Jeg tømte også et par krukker med litt forskjellig oppi. 

En rødbladet berberis som jeg fant tidligere i sommer, og som jeg bare grov opp og stakk oppi den ene potta der og da. Berberisen har  sikkert frøsådd seg selv.  Den fikk et nytt hjem ved det ene epletreet sånn inntil videre.. 

En steinbedsplante med hvite blomster og litt gråhvite blader flytte til beddet ved steinkanten. Jeg vet ikke hva den heter, men den er den er spredningsvillig og herdig.  Det er ikke Sølvarve, bladene er rosettaktig og ikke så blåhvite.

Det samme fikk Krypjonsokkoll - den kan få bre seg over steinmuren med tid og stunder.  Den kom fra gamlehagen der den trives best i plenen, hvis den mosegrodde flekken kunne kalles det.

En eføy som sikkert ikke er vinterherdig og høstasters fikk gå i samme beddet.

Jeg har også en haug med påskeliljer og scilla som må ned i jorden - det står veldig høyt på listen.  Masse andre steinbedplanter er også litt hulter til bulter etter gravearbeidene i høst og burde få litt mer jord rundt røttene tror jeg før vinteren.

Noe annet morsomt er at Eplehagemannens fetter kom innom med Jordskokk fra hagen sin.  De skal også få flytte inn i Eplehagen.  De blir kjempehøye - nesten som solsikker , ja fargen ligner også.  Eplehagemannen syntes nok at det hørtes litt høyt ut og ville heller ha noen i Skogshagen . Skogshagen er noe mer frossen på denne tiden, så det får bli til over sommeren.

Jaja, vi får se om nyplantingene kommer seg og om de titter opp til våren .    Bilder - det får også vente til våren, det er jo svarte natta nesten når jeg kommer hjem fra jobb.  Slik så krukken ut i august...
Ha en fin-fin Hallo-vin !

7 kommentarer:

 1. Spennende med plantekjøp så sent i sesongen. De klarer seg nok :-)
  Det blir jo artig å se hvordan de passer sammen til neste sommer. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Kjenner meg igjen der, antrekket er ikke så viktig når en bare MÅ plante akkurat der og da :) Det er jo gjort på et øyeblikk, ikke sant? Jeg har selv gravd opp svære røtter med tresko på beina, og det var ikke særlig praktisk, hi-hi!
  Du skal se mesteparten kommer opp neste år, og passer de ikke inn i bedet, så er det bare å flytte dem! Viktigste er at den kommer i jord før vinteren slår inn for fullt!

  SvarSlett
 3. Tusen takk for kommentar på bloggen!Du sier at dere holder til ved demningen på Mylla, bor dere der eller...jeg kjente Tor Egil i min ungdom - er det i/ved hans barndomshjem du mener?
  Jeg håper i så tilfelle at dine planter klarer all sneen på Mylla, den ligger jo lenge der! Deilige planter du har kjøpt, det er så spennende når våren kommer, ikke sant.
  Ønsker deg en fin kommende jule-forberedelsestid!
  Lene

  SvarSlett
 4. He-he, høres kjent ut dette :) Har luket iført bunad... skulle bre ordne litt akkurat der.
  Finfin torsdag til deg.

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelige kommentarer.
  Godt å høre at det ikke er bare meg som har langt framskreden hagegalskap...

  SvarSlett
 6. Hei igjen Anne Karin

  Da må det være vel være rett før bakken opp til Belteren? Må innrømme at Østenden gård ikke vekker noe i meg - beklager det, men det er jo mange år siden. Men det lyder som dere har fått et flott sted ut av det - gleder meg til å se bildene dine.
  Ønsker deg en fin kveld!

  Hilsen fra Lene

  SvarSlett
 7. Oj, dette er rett og slett imponerende! Jeg tenker hver eneste høst jeg skal sette løker og finner ut samme høsten at jeg tror jeg utsetter det i år også....;o) Mister litt gnisten når det er så kaldt. Derfor blir jeg jo skikkelig imponert over deg;o)))
  Ha en flott uke.
  Klem fra Solveig

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...