søndag 31. mars 2013

Hagefavoritt nr 1

Akeleier er en av våre store favoritter i hagen, men vi har faktisk ikke så mange. Vel, ikke ennå.

Akeleiene har flotte blomster i mange nyanser og de er herdige.

I år har jeg sådd mange - i fjor hadde jeg begrenset hell med sådden min. Den gangen sådde jeg Winky Double Red-White . og jeg som trodde det var Whiskey double ... jaja jeg trenger nok briller.  Uansett - de ble nok mishandlet og det ble bare til slutt to spirer. Jeg kan nå bare håpe at jeg har satt de to stakkarene i ventebeddet for plasseringen manglet i fjorårets notater.  De skal jo blomstre i år - jeg har også et par andre akeleier var merket gul langsporet og en som skulle være en giant - kanskje en mac kenna gigant ? Jeg kjøpte også en stor hvit akeleie som bestod av tre planter - de er plassert rundt omkring i Eplehagen.  Vi får se om de kommer igjen.

Miss Huish har jeg også sådd og før påske var det kommet et par spirer. Det er noe mindre spiring på den dama i forhold til Giant Mac kenna. Og som jeg håper de blir en kjempesuksess i år.

Jeg har også drysset ut frø fra den ene akeleien som var opprinnelig i Skogshagen her og der på tomta i skogen.  Vi får se til neste år om det blir blomsterflor.

Både jeg og landsbymannen vil gjerne ha mange akeleier både i Eplehagen og i Skogshagen.

Akeleier på CFS 2009

Vanlig akeleie er av de få orginale blomstene i Skogshagen.

13 kommentarer:

 1. Det der må variere veldig - ikke bare fra sort til sort, men fra år til år. Et år her hadde jeg bare et par små spirer fra Miss M.I.Huish og Green Apples. Sådde mange andre også med tilnærmet lik 100% spiring og overlevelse.. Men de to klarte bare 2 planter seg av omtrent på hver. Sådde på nytt året etter, og fikk ekstremt mnage av Miss M.I.H, så i fjor måtte jeg bare gi bort mange av de.. Så det er i hvert fall viktig å ikke gi opp, og forsøke igjen om det ikke går så bra første gang. De er verdt litt ekstra innsats. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hjalp på spireevnen til akeleiene da jeg satt de kaldt en god periode før de fikk litt varme. Kommer helt sikkert til å prøve videre. :)

   Slett
  2. Ja, jeg sår de som vanlige stauder. Setter de ut under snøen og glemmer de til det er på tide å prikle de. :) (Jeg har jo problemer nok som det er med å få det som spirer inne til å overleve. ;) )

   Slett
 2. Heisan.
  Håper dere har hatt en glimrende påske! Enig med deg i at det ikke er lett å få hageblogginspirsjon nå som det ennå føles som om vinteren regjerer. I hvertfall på nattestid!
  Jeg har også stor sans for akeleier og har forsøkt å plante en god del typer, men foreløpig er det nesten bare blå og hvit/blå typer som blomstret i fjor sommer. Kanskje i år....

  SvarSlett
  Svar
  1. Påsken har vært fantastisk . Det er masse snø her nord i marka og jeg har kost meg på planken i solveggen. Håper bare at sådden har klart seg i glassverandaen - men det finner jeg snart ut av.

   Slett
 3. Dejlige billeder. Akelejer er skønne planter. Jeg har haft akelejer før, men har for nylig overtaget en have uden. Jeg satte dog nogen i efteråret og er spændt på hvad de bliver til når frosten engang slipper sit tag i jorden.

  SvarSlett
 4. Akeleie er helt klart en favoritt i mange hager. Og det finnes jo så mange forskjellige slag, i alle mulige farger! En herlig plante!

  Klem

  SvarSlett
 5. Hei! Akeleier frøsår seg på ikke planlagte steder og ofte finner de steder som er mye finere enn det jeg har tenkt. De er nydelige. Har sådd to sorter som har stått ute siden januar. Så fint å lese at frøene spirer. Har vært litt skeptisk, men nå skal de få stå ute. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Akeleiene som står ute, er fortsatt bånnfrosne så de har jeg ikke spiring på, men jeg sådde noen som jeg har i glassverandaen sånn i allertilfelle. De jeg har innomhus derimot kommer sakte men sikkert. Håper de ute kommer litt etterhvert også.

   Slett
 6. Ja du, visst är akleia en härlig blomma, finns ju i hur många variationer som helst känns det som.
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvarSlett
 7. Det var noen flotte akeleier! Jeg prøvde å legge meg inn som følger på bloggen din, men får det ikke til. Hvordan gjør jeg det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv nå - jeg har visst aldri lagt til en sånn følge-gadget på bloggen. Nå skal det vøre en sånn greie til venstre øverst. Amatørmessig kalles slikt ;)

   Slett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...