torsdag 1. august 2013

Heuchera - favoritt ?

Jeg har likt heuchera lenge, mest fordi de overlevde under trange kår i krukker i gamlehagen.  Fargene på de flotte bladene og alle de forkjellige sortene man kan få var fasinerende. 

Jeg har omsider fått litt oversikt over Heucheraene jeg har kjøpt tidligere og hva som har overlevd.  Det er egentlig litt trist å få den oversikten.  Jeg tror den veldig våte høsten og siden vårtørke tok livet av 2 sorter Heuchera hos meg, og satte tilbake kraftig resten.  De skal jo være ganske fordringssløse planter og jeg har en hage som er ekstremt godt drenert, men ventebeddet var åpenbart ikke noe godt sted å vente i.

Det andre jeg sliter med ar at jeg klarer jo ikke å mikse disse Heucheraene slik at det blir sånn som jeg vil, det har blitt litt disharmoni mellom de forskjellge bladfargene. Plantene står også litt her og litt der og de er litt for små til at det gjør susen. 

Jeg må rett og slett ommøblere litt i hagen.  OG jeg leter etter inspirasjon for å gjøre dette slik at det blir akkurat så harmonisk som jeg ønsker meg.

Det er en grunn til at det er bare nærbilder av bladene - jeg har ikke en god helhet rundt disse plantene og de har ikke blitt så fine og store tuer som jeg ser rundt omkring på nettet. Noen av plantene har 7-8 blader , det gjør ingen tue.  Dette burde jo være så enkelt - de er jo fine bladplanter, men fargene og grad av mønster kolliderer slik jeg har plantet de sammen , synes jeg. 

Heuchera og heucerella sorter fra ø.v Heucherella 'Kimono'; Heuchera 'Cappuccino'; Heuchera  'Hercules'; Heuchera 'Prince'; Heuchera 'Marvelous Marble'. Bilder fra n.v:  Heuchera - Ukjent;  Heuchera - 'Caramel'; Heuchera - ukjent type; Heuchera ´Fire chef´; Heuchera - Sanguinea 'Firefly'Favoritten av denne sorten er i år 'Caramel'- den kom sakte og seint, men her er det et flott fargespill i bladene.  Den skal flyttes til et mer synlig sted og sammen med de gamle Heuchereane uten navn, men i samme fargetone. 

'Marvelous Marble' kjøpte jeg to planter av i august i fjor , men de er borte.  Det samme med 'Fire Chef' - og de to ønsker jeg fortsatt å ha i hagen.

Så flyttes det litt rundt om i Eplehagen og så sitter jeg på hendene, for nye planter kjøper jeg ikke før til våren.  Jeg vil se overlevelsen denne vinteren. 
 13 kommentarer:

 1. Ja, de finnes i mange varianter og farger disse skjønne plantene. Jeg mistet veldig mange i vinter, men ikke så rart kanskje når det bare er leirjord her. Jeg kjøper mest av de mørke/lilla/rosafargede, for de synes jeg passer inn over alt her. De gyldne/oransje sliter jeg mer med, men det er jo smak og behag ;-) Det er utrolig at du får til den Caramel, men det må skyldes at du har det godt drenert som du skriver. Jeg har prøvd tre ganger, så den har jeg gitt opp... ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Caramel vet jeg er sart, og jeg skal ikke skryte på meg at den har overvintret. Den ble kjøpt på Staudegården under Hagemessen. Jeg er litt enig i deg med de gyldne fargene. De kommer best til sin rett på høsten synes jeg, eventuelt i et bed med mye gult/oransje blomster.

   Slett
 2. Hei Anne Karin

  Også her i Danmark har vinteren taget flere Heuchera for mig - Også nogen jeg har haft i mange år. Heuchera er jo hybrider af en 3-4 arter, tror de tåler frost og fugt om vinteren meget forskelligt alt efter afstamning.

  For min egen inspiration bruger jeg gerne http://www.terranovanurseries.com
  Og finder jeg noget så kan jeg få det fra Dirk i Belgien - også det aller nyeste: http://www.heuchera.org/

  Ha en dejlig dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk , Karsten, for de flotte linkene - de er lagt til i favoritter. Jeg skal forske litt mer på denne plantetypen, hvis det er slik at avstamningen har en hel del å si for overlevelsen så må jeg nok være mer bevisst når jeg handler.

   Slett
 3. Hei Anne Karin. Ja, jeg har også mistet noen heuchera i år. Caramel har klart seg fint hos meg i mange år og selv om den ble litt redusert er den tilbake for fullt. Jeg har litt det samme problemet som deg- altså å blande mange ulike typer heuchera, så jeg har forsøkt å blande inn planter med andre typer bladverk. I et bed hvor heuchera spiller hovedrollen har jeg planet noen geranium sanguineum Album, hosta Patriot og et par små bregner, samt noen hvite iris i bakgrunnen. jeg føler det hjelper med variasjon i bladverk,samt at alle de nevnte plantene har ganske lik grønnfarge på bladene, noe som skaper ro og helhet, samtidig som det fremhever de ulike heucheraplantene så du legger enda mer merke til dem.
  Du vil kanskje ikke blande inn andre planter enn heuchera i et slikt bed?
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 4. Ja det er jo interessant å se hva som vil greie seg gjennom vinteren.

  SvarSlett
 5. Hei

  Jeg tror som deg at en mix med andre planter gjør seg. Er enig i at geranium,hosta osv er fine med heuchera. Ettersom jeg ikke har så mange heuchera så må de nok på flyttefot for å bo litt tettere. De røde/gyldne skal få bo i inngangsbeddet der Potentilla lyser gult opp nå, de kan få være høstenstoner i dette beddet. De blå/røde kan bo et annet sted, vet bare ikke helt hvor, men sammen med hostaene er en god tanke.

  SvarSlett
 6. Det er så kjedelig når planter en synes godt om blir tatt av frost.
  Heuchera har så flotte farger og fine blader, jeg håper det går bra denne vinteren.
  Ha en fin dag, Marit.

  SvarSlett
 7. Hver enkelt er jo så flotte i seg selv... lykke til med ommøbleringen!
  Og så får vi bare håpe på en snillere vinter...

  SvarSlett
 8. Helt umulig å velge en favoritt?! Alle er jo så flotte:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er enormt mange å velge i, men jeg må nok ha en plan for hvilke sorter og farger jeg skal i neste kjøpe runde.

   Slett
 9. Jeg elsker også heuchera :) Har mange, men som hos deg varierer evnen til å overvintre ganske mye. Caramel ble borte, mens plum pudding (flott og mørkerød) står helt uanfektet av en tøff vinter og har vokst seg kjempestor. De jeg sådde selv har klart seg fint i vinter, men så har de ikke den helt spektakulære bladfarven heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er imponert over at du får dem til å overvintre i det hele tatt - holder ikke du til i sone 6-7 ? Sant å si så tror jeg det var alt regnet som tok dem i fjor høst. Jorda ble en stor isklump gjennom hele vinteren.

   Slett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...