onsdag 31. juli 2013

Tørketålende bed - takløk og sedum

Både Grønn glede og Hagebloggen Spirea har promotert sedum denne sommeren, og jeg har vel sedum i nesten halve hagen allerede og det uten å overdrive.   

Eplehagen ligger sørvendt med grusjord i en skråning.  Det sier seg selv at dette blir tørt !  Sedum har jo da egenskaper som funker i en slik setting. 

Nå er det altså vanlig Sedum Spurium - Gravbergknapp som beplanter det meste av de tørre skråningene hjemme hos meg.  Kjekt det - da er det iallefall litt grønt...  Men ettersom hageinteressen bare øker på, så blir jo dette litt ensformig og litt kjedelig. 

Nå skal jeg fylle på innimellom Gravbergknappen med litt andre typer sedum, strandknoll og takløk. Jeg liker å ha litt varierende tekstur. Når hagen engang er slik den er , så må de naturlige forutsetningene bare utnyttes.

Takløken har det trangt i pottene sine og så jeg tenkte å dele den opp litt.  De to takløkene fra i fjor har det fortsatt trangt etter utplanting, så jeg tror det er bedre å dele planten opp i fire deler før den går ut i beddet.  Jeg har lest meg litt opp og det virker som denne typen planter er lette å formere så lenge de får litt vann i prosessen.  De kostet meg en drøy hundrelapp så det er ikke verdens undergang om jeg dreper dem ved å gjøre dette. 

 
 
 
 
PLANTELISTE for steinbeddet ved solplassen.
 
Sedum spurium «Rosea Gold» - Gravbergknapp
Sedum Spathulifolium - sølvbergknapp
Sedum Reflexum, Broddbergknapp
Sedum album 'Coral Carpet' Hvit Bergknapp
 
Sempervivum hybrid ' Autumn'  - takløk
Sempervivum hybrid ' Hey-Hey'
Sempervivum arachnoideum - takløk
Sempervivum hybrid - 2 stykk uten sortsnavn
 
Armeria maritima 'Alba' - Fjæreknoll
Armeria maritima - Fjæreknoll
 
Alyssum montanum -  Gulldodre
Iberis sempervirens - Snøsløyfe

5 kommentarer:

 1. So interesting. You even have what looks like a succulent!

  SvarSlett
  Svar
  1. It is pretty close to a succulent, but the succulents are not hardy here. These plants do tolerate drought , which is important in my soutfacing gravelgarden. In the US you can get the similar species which would tolerate the heat in your area. There lots of different shades of green-reddish-yellowis-sliverish colors and lots of different textures. They are quite common and easy to propagate, so the prices should be decent too.

   Slett
 2. Ja, den store til høyre ligner på en sukkulent, Echeveria. Sedum er flotte planter, og de tåler så mye tørke. De finnes også i mange farger både på blomster og blader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg falt nok litt for fargen på den store - den er litt gylden grønn. Morsomt med slik som har varierende farger og teksturer , men allikevel er like.

   Slett
 3. Så spennende Anne Karin! Håper du får dem til å formere seg godt! Jeg har også plantet en del takløk i et steinbed jeg holder på å opparbeide. Jeg har prøvd før, men de har enten blitt veldig redusert eller forsvunnet helt om vinteren. Nå har jeg plantet dem på en litt annen måte og håper jeg lykkes denne gangen. :-D
  Ha en fortsatt fin kveld.
  Stein

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...