tirsdag 30. juli 2013

Papaver Laciniatum

Årets peonvalmuer har ikke skuffet.  De er fargefine , fylte og store.

Ballet startet med den hvite - Swansdown og de var i grunnen først ute og også først ferdig med blomstringen. 

Den sorte fulgte på og gledet lenge , med stadig nye blomster.  Den var superlekker sammen med rød vrihassel og gule dagliljer.

Den to-fargede 'Flemmish Antique' ble en sann favoritt - store fylte blomster som så ut som jordbær i fløte i fargen.  Den kom med et par enkle blomster også, men det er vel slik valmuer er. Man vet aldri 100% hva man får.  Den har også vært  den som har blomstret mest og lengst av de fem sortene som ble sådd.  Denne har gjort seg spesielt godt på den øvre sitteplassen .

Scarlett er super sammen med potentillabusken på forsiden av huset.  Den er en skikkelig spansk flamenco dame , intens og fargesterk.

Rose er den rosarøde valmuen som ligner mest på Swansdown i kronbladene. Der tok regnet den beste delen av blomstringen og den fikk ikke helt vist seg fram på sitt beste.  Den litt oransjerosa fargen syntes jeg nok skjærer litt mot Scarlett og Flemmish Antique, så det er ikke bare bare å så mix av farger alltid.  Men den litt ulike blomstringstiden på disse gjorde at det ikke var noe spesielt stort problem. 

Frøene var voksevillige og når jeg plantet de ut så fortsatte de i grunnen å vokse til nesten meteren.  Greit å huske på til neste år - da må jeg ha noe som blir litt høyt og frodig i august foran valmuene som dekker de gule bladene når blomstringen er over.  Bladene var litt ugressaktig, men den blågrønne fargen var fin. Utover sommeren så ble de veldig gule når tørke og avblomstring avsluttet moroa. 

Artig med frø som er enkle , tåler det meste og blir til store planter med flott blomstring.  Disse er med i Eplehagen til neste år også.

Jeg lurer på om frøene kan ristes og brukes som dryss på rundstykker og brød?  Noen som vet. 

Mens jeg skrev dette, så fant jeg forresten ut at Papaver Laciniatum og Papaver Somniferum er det samme.  Sistnevnte har jeg tenkt på som opiumsvalmue og ikke hageplante, men for hagebruk så er det altså lov å dyrke planten i Norge.
 

3 kommentarer:

 1. Heisan Anne Karin. Så mange flotte valmuer du har hatt i hagen din i år! De jeg fikk av deg har vært til stor glede! Først kom noen fylte maken til den du har bilde av øverst til venstre. Litt senere kom en fantastisk blomst av den du har nederst i høyre hjørne. De hvite tobakksplantene har også vært perfekte i samplanting med hvitbroket hosta "Patriot" og hvit geranium! :-D De har virkelig brakt liv til bedene mine! :-D
  I fjor hadde jeg noen andre, mer rosa fylte peonvalmuer. De har frøsådd seg en mengde steder på eiendommen og hver eneste en har vært like kjærkommen der de har dukket opp, så nå har jeg strødd frøene fra dine ut over skråningen i håp om å få flere til neste år!
  Ha en fortsatt riktig fin dag Anne Karin!

  SvarSlett
 2. Nydelige valmuer, blir inspirert til å så noen flere neste år, her også!

  SvarSlett
 3. Så flotte valmuer du har :) Mine feilet fullstendig i år, bare noen enkle rosa som kom opp, tross iherdig såing i vår.
  Hmmm, ikke alt som blir like fint hvert år, men skam på den som gir seg.
  Nyt sensommeren.

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...