lørdag 3. august 2013

Fasinasjon , overraskelse og litt skuffelse - Riddersporer

Jeg er ganske fersk hagenerd og det hender ganske ofte at jeg går i baret.

Den siste tabben var at de sneglespiste spirene av den rosa riddersporen faktisk var ettårige.  Upps - de er ikke store nå og spireprosenten var heller ikke helt på topp, så her blir det ikke mange rosa riddersporer.

Jeg hadde sådd disse i den tro de var av staudetypen av riddersporer. Og deretter ble liksom alt galt, ikke ville de spire skikkelig.  Jeg kuldebehandlet og de kom med noen spirer.  Da jeg satte de ut, så ble de offer for sneglene og vanningen gikk litt dårlig i ferien, vel så oddsene er mildt sagt nesten fraværende for suksess. 

Så nå har jeg plantet dem ut i beddet like før en skikkelig regnskur, så får vi se om sneglene tar resten.  Jeg fikk iallefall ryddet i såpottene og plantekroken.

En stakkar blomstrer med en ranke, og det helt vannrett. Blomstene er da riktig søte heldigvis, men om jeg tar meg bryet og sår resten av frøpakken neste år det er jeg ikke så sikker på. 

Jeg sådde også staude varianten og det har vært litt bedre uttelling.  Ikke store spiringen på den heller, men nå er tre planter på plass i beddet.  To har blitt redusert av tørken i juli , men den ene ser sunn ut om ikke annet.

Drømmen om vaiende riddersporer ser ut til å være et stykke unna.  Jeg får se på dette året som litt et testår , skaffe meg erfaring i å så egne stauder.  Det er tross alt ett mål i Eplehagen og ett mål i skogshagen som trenger planter som tåler mye.  Får jeg til å dyrke litt mengder av stauder selv, så blir uttrykket i hagen akkurat så frodig som jeg ønsker meg.
6 kommentarer:

 1. Jeg har vaiende riddersporer, eller DVs jeg hadde .. Troperegnet som har herjet i det siste har satt en brå stopper for akkurat den gleden. Og på bakken sitter sneglene klar og gaper :-D Sånn er livet. God helg!

  SvarSlett
 2. Rosa riddersporer har gått meg hus forbi, men siden de er ettårige, så er det nok forklaringen. Søt farge på den da, så det var synd at den ikke kommer igjen.
  Læringskurven i hageland er relativt bratt, men det er erfaringen som en bare må ta med på veien. Jeg synes du har lært mye!

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Mine riddersporer (de er ikke ett-årige da) har fått meldugg hele gjengen. Ikke noe fine i år i det hele tatt.

  SvarSlett
 4. Nederlag og motstand må man regne med i hagen. Lar man seg knekke av det blir det vanskelig. Når det gjelder stauder må man ha litt tålmodighet og ihvertfall hvis man skal så dem selv. Det tar ihvertfall 2-3 år før de er der man ønsker seg. I vår hage har vi mengder av stauder. Har fått en del planter fra andre hageeiere, kjøpt en god del og etterhvert kan man dele dem man har kjøpt/fått og man får de mengdene man ønsker seg. Noen har jeg sådd, men så var det det å ha tid til alt. Jeg har gitt bort planter til flere hager og de fleste staudene har bare godt av å bli delt.

  SvarSlett
 5. Den var knallfin den som var på bildet, en helt fantastisk farge!

  SvarSlett
 6. Jeg føler med deg! Riddersporer er ikke mye enkle å få til i vårt klima, jeg har nesten gitt dem opp her... Men så er det drømmen om høye, vakre, pastellfargede riddersporer da...
  Den som kom med blomst var virkelig skjønn :D La den frø seg ;)
  Ha en flott uke!

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...