torsdag 2. august 2012

Roser

Her er en liten oversikt over mine roser, inspirert av Moseplassens utfordring (Moseplassen; Del din hageglede Roser)

Alt er jo nytt for meg og det er ikke lett å se om rosen er død eller levende når våren kommer.  Jeg vurderte å klippe denne rosebusken ned - men se så flott den er når den blomstrer.  Så i etterpåklokskapens tegn er jeg er glad jeg tenkte meg litt om før jeg gikk løs på den.  Kan det være Minette?
Rosekratt .... ble til en veldig koselig rose.  Dette har vært spennende å bli kjent med alt som vokser og gror i denne gamle hagen.   Det er mange gamle og herdige planter og det gjør hagegleden kanskje enda større for det er jo bare å glede seg til neste sommer når jeg tenker på alt som allerede har blomstret av. 
Jeg har en hel skråning full av disse.  Ikke mye annet som trives like godt i den tørre skråningen.  Duften er himmelsk, men kanskje litt kjedelig at det er så mye av den.
Mojo Hammerberg - mon tro? 
Min oransje favorittrose.  Ukjent navn - tar gjerne imot tips.
Dette er min flotteste rose - ukjent navn.  Orange, og enorm stor stilkrose som dufter deilig.
Den første knoppen kom ut i det vi skulle reise på ferie.  Den måtte bare bli med!  Litt upraktisk med blomstervase på seilbåt, men der det er vilje er det vei.  Fargen ser kunstig ut men jeg kan forsikre at roen er virkelig oransje - den matcher en skikkelig solnedgang!
En litt pjsukete stilkrose, men nydelig blomst.  Hvordan får man en litt piggere rose?  Dette beddet trenger en make-over.

Mulig at dette er Queen Elisabeth. Den er lang og stenlete , den trenger nok mer vann, en god klipp til våren .
Gjør seg best på nærbilde.  


Min favoritt i skogshagen - koselig og riktig til sveitserhuset.  Herdig nok til å tåle harde vintre.
Hurdalsrosen - det var ønskerosen til skogshagen.  Den overlever de strenge vintrene i skogen  og gir masse hageglede.
Kan dette være Flammentanzt tro?  Jeg har en slik i skogshagen, men den fryser litt tilbake hver vinter så den er ikke så stor.
Klatrerose i Eplehagen
Rosebedet er også litt rotete synes jeg.  Hjalp ikke med varmepumpe på veggen over heller.  Ligger an til en make-over her også.  Mange forskjellige roser her. Bildet til høyre er en klaserose, ukjent navn.
Her er mitt lille rosekaos.Floks og asters i hvitt. 

Her er en annen koselig rose som er rosa og gul.  Jeg mistenker denne for å være Mme A. Meilland.
Her er en nyanskaffelse - det er D. Austins Heritage.  Passer godt i en gammel hage, men vi får se om den overlever vinteren.  Det er suksesskriterium nr 1 .Bildene er pent stablet i edit mode . men kommer i sikksakk nedover når jeg publiserer.  Beklager mine dårlige bloggerferdigheter .  Jeg finner nok ut av det , hvis dere har litt tålmodighet.

Håper dere likte rosene mine, og kom gjerne med tilbakemeldinger om noen vet hva mine ukjente roser heter.

8 kommentarer:

 1. Så mange flotte roser du har!

  Jeg tror nok ikke at den røde er Flammentanz, til det er den for liten. Kanskje Symphatie eller Heidelberg? Jeg hadde Flammentanz der jeg bodde før, og den dekte en hel vegg i løpet av få år.

  SvarSlett
 2. Hei, så artig å få se alle rosene dine! Nydelige :)

  Angående Minette. Jeg er på ingen måte sikker, men jeg synes ikke det ser ut som Minette. En enkel måte å avklare om det ikke er den er om den går i ball. Klistrer rosebladene seg sammen etter regn slik at knoppene ikke kan åpne seg, ja da er det trolig Minette, gjør de ikke det så er det garantert ikke den.

  SvarSlett
 3. Spenende å identifisere roser! Kan denne oransje være 'Troika', 'Dronning Ingrid' eller kanskje 'Mamma Mia'?

  SvarSlett
 4. Tusen takk for kommentar. Flotte roser du har:) Om du bor i sone 7 er det fortsatt en del roser å velge i. Sjekk ut de kanadiske, de går fint her iallefall. Therese Bugnet er nå 2 meter høy, og det er ikke vanlig her 470 moh.
  God lørdag til deg.

  SvarSlett
 5. Så nydelige rose og bilder.

  Marit.

  SvarSlett
 6. Takk for hjelp til identifisering og koselige kommentarer.

  @Marit : Gode navne tips på klatrerosen. Jeg har Flammentanz i skogshagen (H7) så jeg får studere den litt ekstra for å sjekke om den i eplehagen er ulik. Alt blir mye større og frodigere i solhellinga i Bærum , men sånn er jo de naturgitte forholdene.

  @Anne: Da er det sikkert ikke minette fordi rosene kom flott ut.. Bladverket går nærmest litt mot gulblått, rosene er aldeles bedårende. Jeg tror det må være en gammel rose - jeg ser det er flere av sorten i villahagene rundt her.

  @Villrose: Jeg tror du kan ha truffet blink - Troika kan det være. Jeg venter spent på nye roser for den er helt klart remonterende og masse nye roser kommer nå.

  @Tua - jeg har Flammentatz, Hurdalsrosen, Robusta og et Moje Hammarberg + et par til jeg ikke husker navnet på i skogshagen (hyttehagen). Den ligger på 500m så det er vel omtrent som deg? Men tomta er litt bar så det er utsatt for vær og vind.

  SvarSlett
 7. Så mange flotte roser du har! :-D Kommer du til å være med på 1000 åpne hager i helgen?

  SvarSlett
 8. Hei Marit:)Tusen takk for hyggelig kommentar på bloggen min,Du har mange flotte roser du også,roser blir for en dille.Kan anbefale deg en tur i Freia parken(1 helgen i juli hvert år),fort gjort og ende med ti nye roser hvert år.
  Muren deres blir fantastisk:)Moro og være med og se.Ha en fortsatt fin fin uke der ute:)

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...