Innlegg

Viser innlegg fra august, 2012

Drømmen om en eplehage...

Bilde
Tiden flyr og skolen er igang, byggearbeidene går sin gang og eplene er modne - noen iallefall, resten av dem ligger under trærne . Ugresset har tatt overhånd og jeg prøver hardt å nyte det som funker i hagen.

Jeg tynnet ikke eplekarten - resultatet er at hele plenen er overstrødd med epler. små halvmodne/halvråtne epler. Plenen var forresten altfor lang da den ble klippet sist.  Jeg fylte en liten trillebår full av eplekart før den ble klippet og jammen så er det masse epler under treet igjen.  For en av grunnene til at plenen var uklippet var selvsagt eplekartene.

De få eplene som er på trærne er forresten fulle av skurv og de er små og altfor mange. Lyspunktet er at noen små kryp har hatt gode dager og fest i de peneste eplene. Godt at noen har kunnet nyte det 100% organiske 100% sprøytefri eplene..... 

Nevnte jeg at trærne er halvråtne og har mose på stammene.  Ettersom jeg fikk en gartner til å beskjære dem kraftig i vinter så har de dannet masse ris på toppen.

Mange av blad…

Roser i Skogshagen August

Bilde
Teksten i dette innlegget er mest  klippet fra Landsbymannens plantenotater fra skogshagen.  FlammentanzKlatre-rose

på Vestveggen. 3 greiner, Karminrød, Middels store, fylte blomster i klaser, engangsblomsrende, 400cm, mattgrønt bladverk, H6-7.

Knallflott i 2010 (etter 34 minusgrader), strakk seg opp 1m på panelveggen. Ofte en del lus, forsvinner greit med grønnsåpe.
Rosa Gallica Splendene buskrose, 3 grener ved plantetidspunkt. Enkle store roser med purpurskjær. 150cm. Nøysom. H-7. Blomstret flott 2010, men lav kun 35cm krypende. 2011 med kraftig vekst. Bildene er fra 2012 og den har blitt stor og slengete.  Halve busken lå flatt på bakken.  Nydelig duft og den 'snakker' fint med Flammentanz på veggen.  Plantet ved brønnen, foran gavlvegg mot øst.Rose, Dornrøschen buskrose.Ved gjerdet mot vannet, foran vestveggen :juli-09, 3 grener. Kraftig rosa, duftende. Store stilkformede i klaser opptil 10. 100cm. Opprett vekst. H-6. Nydelig farge/blomster 2010, men liten. Ov…

Spirea

Bilde
Jeg har spirea både hjemme i Eplehagen og i Skogshagen.  Jeg har alltid sett på spirea som en litt uinteressant plante, men jeg verdsetter den mer og mer.  Det finnes mange typer med forskjellig bladverk og blomster.  Blomstringen kommer på forskjellig tid og den kan være rik eller omtrent usynlig. Jeg vet ikke navn på mine Spireaer, og det må nok litt mer ´forskning´ til før jeg kan si at jeg har oversikt over Spirea gruppen.

En sort jeg er veldig glad i er Blærespirea.  Her er det fargen på bladene jeg virkelig elsker. Jeg har tilgode å se om det kommer noen blomster.

Jeg har to slike busker i Skogshagen.  Den ene står ved de vintergrønne buskene og bryter med de grønne furuene med sine mørke røde bladfarge.

Den andre står litt kummerlig plassert ved hushjørnet og en tørrmur ved siden av Japan spirea. Denne typen Japan spirea har nesten limegrønne blader -  og litt mørke rosa knopper/nye skudd.  . Fargekombinasjonen er vakker sammen med den mørke Blærespireaen.

Hyttenaboen hadde …

Roser

Bilde
Her er en liten oversikt over mine roser, inspirert av Moseplassens utfordring (Moseplassen; Del din hageglede Roser)

Alt er jo nytt for meg og det er ikke lett å se om rosen er død eller levende når våren kommer.  Jeg vurderte å klippe denne rosebusken ned - men se så flott den er når den blomstrer.  Så i etterpåklokskapens tegn er jeg er glad jeg tenkte meg litt om før jeg gikk løs på den.  Kan det være Minette?
Jeg har en hel skråning full av disse.  Ikke mye annet som trives like godt i den tørre skråningen.  Duften er himmelsk, men kanskje litt kjedelig at det er så mye av den.
Min oransje favorittrose.  Ukjent navn - tar gjerne imot tips.
En litt pjsukete stilkrose, men nydelig blomst.  Hvordan får man en litt piggere rose?  Dette beddet trenger en make-over.Min favoritt i skogshagen - koselig og riktig til sveitserhuset.  Herdig nok til å tåle harde vintre.
Kan dette være Flammentanzt tro?  Jeg har en slik i skogshagen, men den fryser litt tilbake hver vinter så den er ikke …

Støttemur del 2 - utrolig men sant - vi er tomme for stein...

Bilde
Her går det framover med det store murprosjektet, husprosjektet også forsåvidt.  Hus er morsommere når vegger og gulv er på plass, så det vier jeg ikke så stor oppmerksomhet her på bloggen. Uterommet derimot er mer spennende med mange skifter gjennom året.

Status i begynnelsen av august.   Vi er tom for brukbar stein til fronten av muren...  Jeg har vært rundt i nabolaget på jakt etter tomt med byggearbeid.  Dette kan bli en utfordring siden steinene vi bruker er fra tomta huset står på og vi må da finne lik stein i nærheten.  Denne problemstillinge så jeg ikke da vi rev ned den gamle muren.  Den var jo dobbelt tilogmed.  Vår god mann vi har i sving vil gjøre jobben skikkelig og vil ha ´riktig´stein til fronten.  Jeg synes jo muren ser bra ut så langt.

Den er nå ca 60 -100 cm høy - drenering er på plass.  Like så rør til de elektriske lyspunktene.  Det er blitt tak over anleggsplassen for å skjerme for eventuell sol - betongen skal ikke herde for fort.   Så får vi håpe at den står li…