onsdag 18. mars 2015

X-faktor Blå

Så var det fargen blå som skal skinne.Da vi kjøpte huset hadde selgeren en bunke med fotos han hadde forstørret. Visningen var en sen høst og det var mørkt og ganske trist ute. Det var hans mor som hadde stelt med hagen i hele sitt voksne liv og hun var nå over nitti og måtte flytte.  Han hadde derfor fotografert hagen hennes fra mange vinkler den siste sommeren.  Jeg har prøvd etter beste evne å passe på denne hagen - det er en lånt juvel og jeg håper at det også i framtiden kan være rom for slike hager i området.  Det er færre og færre som tar seg råd til å la areal stå ubebygget med hage og epletrær, så snart er alt slikt i historie i sentrumsnære områder.

På våren så kan forbipasserende glede seg over teppene av steinbedsplanter som trives så godt i solhellingen. 

Det er vårfloks, aubrieta og aksveronika som står for det blå.  En gammel syrin forstetter den blå/lilla festen.


Det er noen nyere blå gleder i Eplehagen også. 

Ridderspore 'Blue Donna' selvsådd , alt som er selvsådd får på en måten et ekstra favorittstempel, selv om det tar litt tid for de vokser seg til.  Den var virkelig knall blå og i ettermiddagslyset så ser fargen manipulert ut.

Erteblomster og jeg er ikke alltid like gode venner når det kommer til selvsådd.  Jeg prøver meg alltid å så erteblomster, med litt vekslende hell.

Her er det 'Lord Nelson' som hilser på. Erteblomster har en himmelsk duft og hører til blant barndommens sommerminner.

                                                                                                                             
Blå hvit vårakeleie står det på frøposen, det er kanskje et flabellata avkom - sådd fra frø fra hagegale på hagemessen.

Her er et nærbilde av aksveronika, som også er midt på det øverste bildet for fargen blå. Sortsnavnet er ukjent siden den er en av opprinnelige i hagen.  De små spirene er nydelige og de tolerer magerjord og mye sol. En virkelig flott staude for slike forhold.

Dette er også en flott plante.  Den ble med hjem fra hagemessen i 2012. Det er en Geranium Himalayaense 'Johnson Blue' , praktstorkenebb. Den er så blå og flott og kler sine Hostanaboer veldig godt.  

Men det er våririsen som blir min favoritt i år igjen.  Våririsen  var den aller første som gledet oss med blomstring i Eplehagen.  Det gjør den akkurat nå også, og de første humlene har vært og forsynt seg.  Det gjør den til en ekstra hot kandidat.  


Sjekk de andre flotte bidragene i X-faktor  BlåRød,  hvit , gul og rosa - og her finner du mine oransjegule og rosa , hvite  favoritter.1 kommentar:

  1. Många fina blå, men den Irisen tar nog priset. Fin bild med humlan. Lycka till!

    SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...