lørdag 14. mars 2015

X-faktor Rød og oransjeX-faktor Røde og Oransje kandidater fra Eplehagen.

Sjekk de andre flotte bidragene i X-faktor Rød,  hvit , gul og rosa - og her finner du mine gule og rosa , hvite favoritter.

Jeg liker å være litt sprelsk i fargene i hagen, og jeg har prøvd å ha noen skikkelige fyrverkeri bed.  Det samme gjorde nok den forrige eieren også.  De rustfargede dagliljene ønsker velkommen i veikanten utenfor porten.  Kommunen driver stadig vekk klipping av kanten og raserer disse , derfor har jeg reddet noen over til Skogshagen.  Noen andre glade ønsker kommer i form av røde tulipaner som kommer igjen og igjen - til tross for at rådyrene elsker disse på våren og de sjelden får slå seg ut.

Jeg er glad i røde blomster og spesielt når de er hjemmedyrket.  TV er en praktsalvie Blaze of Fire.  Monarda Didyma L. Hestemynte mix som er hagens spreke pønker og Purpurøye coreopsis tinctoria Mahogany Midget.


Litt nede i bildet er en kul plante jeg kjøpte i fjor sommer.  Det er en oransje floks - Phlox paniculata- Orange Perfection.  Den har en sommervenn i Blodamarant oeschenberg. årlig bilde og bare en blomst i fjor, men jeg håper den kommer med flere gleder etterhvert.

Så dette er en kandidat å følge med når den vokser seg stor og flott. Ja, man kan jo håpe iallefall.Dette er en av mine absolutte favoritt roser.  Den var i Eplehagen allerede da vi overtok, og av navnforslagene jeg har mottatt så har jeg tenkt at 'Troika' er nærmest.  Denne rosen har inspirert meg til å lage et flammebed.  På bildene har den følge av recina - dyrket fram fra frø.  Disse skal sås i år også. Bladfargen er helt rå til de oransje rosene i flammebeddet.


Disse valmuene var også i hagen fra før og frøsår seg villig hvert år.  De har tatt seg en plass bak en stor buskrose.  De er tilstede veldig kort og veldig intenst. Den har nesten en blå sentrum og kreppapir kronblad som legger seg lag på lag. Ganske så lekkertNår lyset liksom blir varmere og gulere  så flyller de oransje georginene beddet på nesten samme sted. De kommer utpå seinsommeren med de gigantiske blomsterhodene sine i knall oransje.
Det er et par-tre forskjellige navnesorter i bildene her. Jeg liker dem alle og kan ikke velge meg en, så vi går videre.Rødt er ikke bare rødt . Fra CFS2014 så var det en hel show hage holdt i rødt.  Astiber, tistler og peoner i en herlig rødmix. Tonen heller litt mot det blålige, ganske stilig , ikke sant?I Eplehagen så bor akeleien Double Winky Red and White i nesten samme nyanse av rødt som show hagen i England. Navnet ble lenge lest som double whiskey og jeg er ikke i tvil om hva Eplehagemannen ville foretrukket om han hadde blitt rådspurt.  

Denne har også startet livet sitt som frø i glassverandaen og det er jo veldig stas når den kommer med blomster etter et par år. Akeleier er noen artige og enkle planter. Jeg har sådd mange flere sorter og håper jeg får utelling på dem i de neste par årene.


Men nå nærmer vi oss den ultimate kandidaten i Eplehagen i klassen Rød og oransje.  

Se på denne elegante akeleien. Aquilegia Canadaensis.  Ikke bare har den mange flotte bjeller, men til og med stengelen er rød på denne planten.  Denne ble kjøpt på Botanisk haves venners plantesalg og har bare hatt en sommer på seg i Eplehagen. Velkommen igjen og lykke til i konkurransen, sier jeg bare.

15 kommentarer:

 1. her var det virkelig mange spennende røde og orange!
  Ha en fortsatt god helg :)

  SvarSlett
 2. Utrolig mange flotte røde og orange, her ville jeg hatt problemer med å velge tror jeg!
  Akeleien din var veldig spesiell med de røde stilkene og den lange blomsten!
  Ønsker deg lykke til!

  SvarSlett
 3. Jeg er også meget glad for røde blomster....salvien 'Blaze of Glory' har jeg købt frø til i år, da jeg synes den ser meget, meget flot ud :)

  Held og lykke :)

  SvarSlett
 4. Ja det var en spesiell akeleie!
  Flotte oransje dahlia også, forresten :)

  SvarSlett
 5. Så mange flotte blomster du har! Troika-rosen var virkelig vakker og valmuen er jo skjønn. Men den som var mest spesiell var Canadensis akeleien du viser. Ha en fin kveld og lykke til!

  SvarSlett
 6. Jeg elsker akeleier:) En flott kandidat!

  SvarSlett
 7. Så mange flotte bilder av nydelige blomster. Rosen er fantastisk, men det er også Akeleien. Spennende farger. Lykke til og god helg.

  SvarSlett
 8. Mums för rött och orange! Det måste jag ha mer av känner jag.

  SvarSlett
 9. Så flott akeleie du har sådd, det er imponerende! Her var masse sprelsk blomstring, herlig med innslag av knallfarger.

  SvarSlett
 10. Aklejor är en favorit, och är så härligt med olika färgkombinationer. Lycka till i utmaningen.

  SvarSlett
 11. Så många fina och härliga blommor du har. Den orange rosen undrar jag inte om jag har.Jag har sökt namnet på den i några år nu. Då kanske den heter som din. Min fanns här när jag tog över kolonin och den är gammal för det finns fler här på området men ingen vet vad den heter.Det är kul att ta en blomma och gå ut ifrån då man gör sina rabatter
  Ha en skön och fin söndag och lycka till
  Kram Meta

  SvarSlett
 12. Mange lekre kandidater! Lykke til med den valgte :-))

  SvarSlett
 13. Her var det utrolig mye å sette på egen ønskeliste. Så sant at det er noe ekstra med egensådde blomster, vel verdt strevet og ventetiden :-) Lykke til!

  SvarSlett
 14. Her var det mye flott. Er veldig glad i praktsalvie Blaze of Fire, men falt helt for "Troika" :-))
  Lykke til.

  SvarSlett
 15. Flotte blomster - og utrolig fin Akeleje - held og lykke

  SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...