onsdag 1. august 2012

Støttemur del 2 - utrolig men sant - vi er tomme for stein...

Her går det framover med det store murprosjektet, husprosjektet også forsåvidt.  Hus er morsommere når vegger og gulv er på plass, så det vier jeg ikke så stor oppmerksomhet her på bloggen. Uterommet derimot er mer spennende med mange skifter gjennom året.

Status i begynnelsen av august.   Vi er tom for brukbar stein til fronten av muren...  Jeg har vært rundt i nabolaget på jakt etter tomt med byggearbeid.  Dette kan bli en utfordring siden steinene vi bruker er fra tomta huset står på og vi må da finne lik stein i nærheten.  Denne problemstillinge så jeg ikke da vi rev ned den gamle muren.  Den var jo dobbelt tilogmed.  Vår god mann vi har i sving vil gjøre jobben skikkelig og vil ha ´riktig´stein til fronten.  Jeg synes jo muren ser bra ut så langt.

Den er nå ca 60 -100 cm høy - drenering er på plass.  Like så rør til de elektriske lyspunktene.  Det er blitt tak over anleggsplassen for å skjerme for eventuell sol - betongen skal ikke herde for fort.   Så får vi håpe at den står like lenge som den nesten hundreår gamle tørrmuren vi rev ned.


Sånn ser kaoset ut i dag. 


5 kommentarer:

  1. Spennende byggearbeide du driver med! Får håpe du får tak i mere stein da, for det hadde jo sikkert blitt finest med samme slag stein som den du har fra før.

    SvarSlett
  2. Kaos nå, men den muren kommer til å bli lekker. Håper du finner mer sten :-)

    SvarSlett
  3. Wow! Muren blir jo kjempelekker!
    Jeg finner knapt nok en eneste stein på hele eiendommen vår annet enn de som en gang utgjorde grunnmuren på et hus som en gang sto her- men de er så store at de ikke kan flyttes uten maskin. Jeg misunner derfor alle med stein på eiendommen- selv om dere kanskje har litt for lite til prosjektet ;-)
    En ting forresten.
    Hvordan har dere løst dreneringsproblemet?
    Jeg har fått bygget en god del murer på eiendommen vår i Spania- og der har vi laget mange dreneringshull i muren i tilfelle store vannmasser. Murte steinmurer blir jo ofte som svømmebassenger å regne under kraftige regnskyll.
    En god del av naboene har bygget tilsvarende murer, men uten dreneringshull. Desverre ser jeg veldig ofte at disse murene raser sammen under ekstremt regnvær.

    Ha en fortsatt riktig fin dag
    Klem Stein

    SvarSlett
  4. Takk for oppmuntrende kommentarer.

    Drenering og frostsikring og sånt lar jeg arkitektsambo ta seg av , men det er heller ikke noe minus at jeg kan litt om hvordan væske beveger seg i bakken heller. Det manglet de som gjør jobben for oss. Etter noen harde runder så fikk vi han til å grave så langt han kom nedover - det er fjell i skråningen så det begrenset seg ved deler av muren. Så fylte vi på med drenerende masse - dvs lecastein. Denne lecaen ble pakket inn i fiberduk. Så kom det murte fundamentet oppå. Det er et par nedløp ekstra inn den førstnevnte dreneringen som går fra det som kan bli ´basseng´bak muren. I tillegg så føres et ekstra drensrør fra taknedløpet for huset som skal gå i bakken og skal slippes ut i skråningen foran huset. Løs leca omdekket av fiberduk er pakket ned i bassengene , slik som under muren. Større stein som er tilovers fra muren på toppen av leca og så kommer jorda tilslutt. Vi håoer at dette skal holde vannet bort fra muren. Frostsprengning er det vi frykter mest, men effekten er jo lik masse vann som ikke kommer noen vei. Muren er også tykkere i bunnen og heller 5-10 grader innover.

    Dette ble ganske teknisk - men jeg håper det er en forståelig beskrivelse.

    Klem AK

    SvarSlett
  5. Nå ble jeg enda mer Anne Karin! :-D
    Den muren kommer nok til å bli stående like lenge som forgjengeren ja!

    SvarSlett

Kommentarer er veldig hyggelig å motta.

Juni er her

Duftende syrin har tatt over etter liljekonvallen.  Berberisen konkurrerer litt på baksiden om å ha mest duft.  Det er sommer... Og fo...